Maak kennis met de ‘driewi’: een kiwi die je niet snel in de supermarkt zult aantreffen terwijl hij net zo lekker smaakt als de ‘gewone’ kiwi. Dat je hem nooit ziet is niet omdat er weinig van zijn, maar omdat ze zijn verboden in Europa. Niet omdat ze vies zijn of onveilig, maar alleen maar omdat ze er anders uitzien. De organisatie Kromkommer wil daar verandering in brengen.
Afwijkende vormen verboden in Europa
De driewi is het ultieme voorbeeld van fruit dat niet door de schoonheidscommissie van de EU komt en daarom weggegooid moet worden. Niet alleen deze wonderlijke kiwi valt dus buiten de boot, ook kromme komkommers, vergroeide tomaten, andere aardbeien en ‘misvormde’ aubergines gaan de prullenbak in omdat ze niet door de keuring komen. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat de consument er helemaal geen problemen mee heeft.
Supermarktexperiment van Kromkommer
Uit een experiment dat Kromkommer onlangs hield met een bak met rechte komkommers en een bak met kromme komkommers, bleek dat een aanzienlijk deel van de consumenten bereid is om voor kromme groenten te kiezen, zelfs als ze even duur zijn. De verkoop van de kromme komkommers steeg tijdens het experiment.
Volgens de Europese handelsnormen mogen misvormde en aaneengegroeide vruchten niet verkocht worden. Het groente en fruit dat wel binnen de handelsnormen valt ondergaat vaak nog een extra keuring van de supermarkt zelf. De supers hanteren namelijk aanvullende kwaliteitseisen die bovenop de wettelijke normen komen. Gevolg: zo’n tien procent van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is. En dat terwijl het net zo gezond, vers en lekker is.
Om aandacht te vragen voor de situatie bezorgde Kromkommer in april een hele kist tweelingkiwi’s en driewi’s op het Binnenhof, tijdens een debat over voedsel in de tweede kamer. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloot daarop te gaan onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om de cosmetische eisen voor groenten en fruit los te laten.
Tips om voedselverspilling te voorkomen
Zolang dat nog niet het geval is, kun je zelf gelukkig ook wat doen door te kiezen voor fruit en groenten die er anders uitzien dan je gewend bent en je niet te laten (mis)leiden door de vorm. Op de website van Kromkommer staat een overzicht van winkels die zich niets van de schoonheidseisen aantrekken en gewoon tweelingkiwi’s en driewi’s verkopen. Zo draag je bij aan de vermindering van voedselverspilling en geef je een signaal naar de politiek dat we niet zo krom moeten doen over die kromme komkommers.
Veertig kilo per persoon
Volgens Milieu Centraal gooien we jaarlijks ongeveer veertig kilo goed voedsel weg per persoon. Meer weten over wat je kunt doen om te voorkomen dat goed eten in de kliko belandt? Bekijk dan de tien tips tegen voedselverspilling of meld je aan voor een ‘foodbattle’.
CC foto: Instagram / Krommunity