Skip to: Nieuw in de top 3 van afvalinstinkers: piepschuim en blik

Zootje Geregeld website

Nederlanders nemen afval scheiden heel serieus. Daardoor staan we aan de recycletop van Europa. Toch is het soms nog wel eens lastig. Want in welke bak hoort die chipszak nou eigenlijk? In de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal wordt een half miljoen keer per jaar opgezocht welk afval in welke bak hoort. De chipszak staat nog steeds met stip op 1. Nieuw in de top 3 zijn piepschuim en blik.

Top 10 instinkers

Via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zochten mensen in 2019 het meest op de volgende zoektermen:

  1. Chipszak
  2. Blik
  3. Piepschuim
  4. Aluminiumfolie
  5. CD / CD-hoesje
  6. Theezakje
  7. Melkpak
  8. Deodorant
  9. Lampen
  10. Koffiepad

Stijgers ten opzichte van 2017 zijn blik en piepschuim. Die hebben het  aluminiumfolie en melkpak uit de top drie gestoten. Andere stijgers zijn de CD (van 6 naar 5) en het theezakje (van 8 naar 6). Nieuw zijn lampen en koffiepads.

Van afval naar grondstof

Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in, terwijl we eigenlijk ruim 80% van het huishoudelijk afval kunnen scheiden. Niet alleen meer, maar ook beter scheiden is belangrijk: hoe hoger de kwaliteit van het gescheiden afval, hoe beter het gerecycled kan worden. Gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het GFT en lever papier en textiel droog in. Zo kunnen we de waardevolle grondstoffen opnieuw benutten.

Weet jij waar het in hoort en waarom?

Weet jij in welke bak deze 10 producten horen? Of stink jij er ook in? Doe de quiz! Of neem eens een kijkje in de Afvalscheidingswijzer.