Skip to: Nieuw onderzoek: Afval scheiden wordt steeds populairder

Zootje Geregeld website

Afval scheiden wordt steeds populairder

Een mooi bericht vandaag voor alle mensen die graag hun steentje bijdragen aan een betere wereld: de afgelopen zes jaar zijn er steeds meer mensen die uit eigen overtuiging afval scheiden bijgekomen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van onderzoeker Maurice de Hond. Nederlanders voelen zich steeds verantwoordelijker voor hun gedrag als het gaat om afvalpreventie en ze  zijn ook meer bereid om afval te gaan scheiden. Applaus voor onszelf dus!

Gemotiveerd tot afval scheiden

In 2012 deed De Hond ook al onderzoek naar de manier waarop we met ons afval omgaan, maar nu was de uitslag duidelijk anders. Over alle bevolkingsgroepen worden mensen steeds bewuster van afval en milieu en nemen ze ook meer verantwoordelijkheid. Voor het onderzoek werden 2500 mensen ondervraagd. In 2012 was 70 procent van de mensen bereid afval te gaan scheiden, inmiddels wil 83 procent dat. Vooral het aantal mensen jonger dan dertig dat afval gaat scheiden groeit.

Statiegeld

Nog een paar conclusies uit het onderzoek: 80 procent van de ondervraagden is voor statiegeld op flesjes, blikjes of op allebei. De irritatie over zwerfafval is toegenomen van 82 naar 91 procent, terwijl het aantal vervuilers is afgenomen. Zei 77 procent in 2012 nog ‘nooit’ op de vraag of hij wel eens iets op straat gooide, nu is dat 86 procent. Een belasting op plasticverpakkingen die niet gerecycled kunnen worden ziet een meerderheid wel zitten: 56 procent is voor een belasting van 10 cent voor niet-recyclebare verpakkingen.

Meer lezen over afval scheiden doe je hier op Zootje Geregeld.

Bron: Afvalonline

CC foto: Flickr