Skip to: Nooit meer afval met de eetbare verpakking

Zootje Geregeld website

Verpakkingen: wie milieubewust wil leven, heeft ze liever zo min mogelijk. Want hoe minder verpakkingen je gebruikt, hoe minder je hoeft weg te gooien. Gelukkig wordt er overal ter wereld hard gewerkt aan nieuwe milieuvriendelijke en minder schadelijke alternatieven. De nieuwe eetbare verpakking Scoby spant toch wel de kroon; die hoef je helemaal niet weg te gooien, die eet je gewoon op!

Eetbare plastic verpakking

De Scoby-verpakking is een eetbare verpakking gemaakt van de Scoby-zwam. Dat is een gelatine-achtig organisme van bacteriën en gisten die meestal gebruikt wordt om het drankje Kombucha mee te maken. En met die Scoby kun je dus nog meer. De Poolse studente Roza Janusz ontwikkelde er als afstudeerproject een eetbaar plastic mee waar je allerlei soorten eten in kunt verpakken. Je wikkelt je gerecht als het ware in een plastic laagje dat je ook weer op kan eten. Maar je kunt de verpakking ook gewoon meekoken in de pan. Ideaal! Kijk hier naar de video van haar afstudeerproduct:

Of het eetbare Scoby-plastic de winkels gaat bereiken is nog de vraag natuurlijk, maar Roza is niet de enige die probeert verpakkingen zo te maken dat je er geen afval aan overhoudt.

Eetbaar bord op festivals

Op festivals worden ook steeds vaker nieuwe manieren van verpakkingen uitgeprobeerd.
Zo kunnen de bezoekers van Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop deze zomer eten van de hapklare borden van Foodmaker, servies gemaakt van vermalen groenten en granen zoals biet en tarwe. Die worden vervolgens verwerkt tot een pap en gebakken in een mal waardoor het een soort cracker wordt waar je uit kunt eten. Je kunt er zelfs soep uit eten, hoewel je daar niet langer dan vier uur over moet doen, want zolang blijft je eetbare kom ongeveer goed als je er soep in serveert.

De dag dat we helemaal vrij van afval en verpakkingen zijn, zal nog lang op zich laten wachten, maar dit zijn wel inspirerende en hoopgevende vindingen. En alle beetjes helpen, nietwaar?

CC foto’s Roza Janusz