Skip to: Ontwar je opladers

Zootje Geregeld website

Heb jij ook meerdere snoeren en opladers in je lade liggen? Die vaak ook nog eens met elkaar in de knoop raken? Daar is een heel gemakkelijke oplossing voor: wc-rolletjes!

Universele oplader

Als het aan de EU ligt, komt er een universele oplader voor alle telefoons. Dat is hard nodig want jaarlijks leveren oude laders meer dan 51.000 ton elektronisch afval op. Eén oplader voor alle telefoons en tablets scheelt bovendien energie en grondstoffen die nodig zijn om al die verschillende opladers te maken. En al die verschillende laders leveren een chaos aan snoeren en kabels op in jouw lade.

Ontwar je kabels

Ontwar je opladersZolang we nog geen universele oplader hebben, is er een gemakkelijke oplossing om de snoeren bij elkaar te houden: met een wc-rolletje! Pak een wc-rolletje, versier dat met gekleurd tape, cadeaupapier, stickers of anderszins en stop het snoer er in. Je doet de verschillende opladers elk in een gepimpt wc-rolletje en klaar! Dit werkt ook prima voor andere snoeren en kabels, zoals het snoer van je laptop of strijkijzer.

Minder opladers

In afwachting van de mogelijke wetgeving, kun je zelf ook al wat doen aan het probleem van de vele opladers. Koop een tweedehands of refurbished smartphone, daar zit geen nieuwe lader bij. Heb je opladers die je niet meer gebruikt, breng ze dan naar de kringloopwinkel. Of lever ze in bij speciale elektronica inleverbakken die je bij veel supermarkten en elektronica winkels vindt, dan kunnen ze gerecycled worden.

cc foto’s: www.savespendsplurge.com