Skip to: Pubers plannen voor duurzaam Nederland

Zootje Geregeld website

Hoe duurzaam en leefbaar is Nederland in 2040? De jeugd van nu neemt dan de beslissingen. Daarom vindt het Haags Montessori Lyceum (HML) het belangrijk dat leerlingen leren over duurzaamheid. Pubers van deze middelbare school gaan in de leer bij het Haags Jongerenatelier waar ze steden en gebouwen leren ontwerpen met recycle-bouwmaterialen. 30 augustus maken ze hun bouwwerken.

Duurzaamheid, een moeilijk onderwerp voor jongeren?

Fre Beijerling
Fré Beijerling

“Nou, dat valt wel mee”, zegt Fré Beijerling, bestuurder en artistiek leider van het Haags Jongerenatelier. “Pubers betrekken bij ons lesprogramma de Duurzame Stad gaat eigenlijk heel goed, als je ze voorbeelden geeft die passen bij hun leefwereld.” De jongeren denken na over vragen als: doe je aan ‘schoon’ surfen of aan het meer vervuilende motorcrossen? Ga je voor die knalroze jumpsuit die binnen 2 maanden ‘uit’ is, of voor een stoere tas van gerecycled vrachtwagenzeil? En: wat kun je er straks als student of volwassene aan doen om je eigen stad duurzaam en leefbaar te houden voor jezelf en toekomstige generaties?

In déze beroepen kun je iets veranderen

Beijerling: “Doordat ontwerpers en kunstenaars in de klas staan, inspireert het programma de jongeren enorm. Ze krijgen door dat je in deze beroepen iets kunt veranderen en tonen zich betrokken. De jongeren stellen veel vragen, bijvoorbeeld tijdens de introductielezing. En in de daaropvolgende workshop komen ze met goede ideeën, die ze uitwerken in doordachte ontwerpen en maquettes voor duurzame wijken van de toekomst.”

Toekomst-proof ontwerpen

Zo maakten jongeren al eerder tijdens workshops drijvende, energie-neutrale woonwijken en pleinen voor tijdelijk wateropslag én recreatie. Beijerling: “Nederland moet inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan hergebruik van materialen in de stad.”

toekomst-proof ontwerpen

Op 30 augustus laten de leerlingen van het Haags Montessori Lyceum zien dat je met materialen van gesloopte gebouwen nieuwe panden kunt bouwen. Beijerling: “Eerder lieten pionierende architecten al zien dat dit kan. Nu moet een hele opgroeiende generatie dat breed gaan toepassen. Als er daardoor meer materiaal hergebruikt wordt en minder nieuw geproduceerd hoeft te worden, helpt dat de CO2-uitstoot te verminderen”.
De HML’ers denken daarbij ook aan groene daken en muren die regenwater absorberen én de luchtkwaliteit verbeteren door uitlaatgassen op te nemen. Beijerling: “Dat gebeurt bijvoorbeeld al in het centrum van Madrid. Het is er nu heerlijk ontspannend om een terrasje te pakken, vinden de bewoners: de groene muren nemen uitlaatgassen op en het oogt rustgevend door al het groen.”

Kom kijken

Op 30 augustus laten de jongeren de toekomst-proof bouwwerken zien. Je bent hierbij na aanmelding van harte welkom. Wil je ook mee ontwikkelen of meer weten over architectuur workshops voor jongeren? Neem dan een kijkje op www.haagskinderatelier.nl.