We gooien te veel spullen weg die nog goed te maken zijn. Dat is zonde, niet duurzaam en een gemiste kans voor de lokale werkgelegenheid vinden Paul, Nick, Senne, Hans en Floor, vijf bezorgde burgers die willen dat het goedkoper wordt om spullen te repareren. En terecht, want nu brengen we nog te vaak apparaten naar de stort die best gemaakt zouden kunnen worden, maar niet meer interessant zijn vanwege de hoge reparatiekosten.
Lage btw in Zweden
De actievoerders halen hun inspiratie uit Zweden. Daar is de btw op reparaties gehalveerd en reparatiekosten voor huishoudelijke apparaten kunnen Zweden voortaan terugvragen via de belasting. In Duitsland kan dat ook. In Nederland worden reparaties als het aan het kabinet ligt juist duurder door verhoging van het lage btw-tarief. Dat gaat van 6% naar 9 %. En dat is nou precies niet de kant die we op moeten, vinden de initiatiefnemers van de petitie.
‘Maak repareren goedkoper’
Op hun site schrijven ze: “Wij willen dat Nederland kiest voor duurzaamheid en hergebruik, in plaats van verspilling. Daarom onze oproep aan het kabinet en de Tweede Kamerleden: Maak repareren goedkoper via het belastingstelsel. Door repareren te stimuleren, hopen we dat mensen hun spullen weer vaker laten maken. Dat is goed voor het milieu, maar zorgt ook voor banen in een segment van de arbeidsmarkt dat op dit moment onder druk staat van globalisering, automatisering en robotisering.”
Wil je het initiatief steunen en de petitie tekenen? Of een samenwerking met de bedenkers aangaan? Ga dan nu naar www.goedgemaakt.org en laat je stem achter.
Repair Café voor gratis reparaties
En mocht je al met een kapot apparaat zitten en je je afvragen wat je ermee moet, gooi het niet weg maar kijk ook eens op de website van het ‘Repair Café’. Daar staat een overzicht van honderden locaties in Nederland waar mensen elkaar helpen met het gratis repareren van spullen. Want vaak is een probleem makkelijker verholpen dan je denkt, zonder dat je er honderden euro’s voor betaalt.