Skip to: Speelgoed ruilen met Swap Sint

Zootje Geregeld website

Sinterklaas is weer in het land! Zoals elk jaar vult hij veel kinderschoenen met nieuw speelgoed. Terwijl kinderen vaak al bergen vol speelgoed hebben. Kan dat niet anders? Want waarom zou Sinterklaas elk jaar nieuw speelgoed kopen als hij het ook kan ruilen. Dat dacht swap warrior Elif Algu ook: zij bedacht Swap Sint. Zo wordt speelgoed ruilen wel heel makkelijk!

Hoe kwam je op het idee van Swap Sint?

“Toen ik op een dag thuis kwam in een huis vol speelgoed kwam bij mij het besef: dit klopt niet. Vervolgens ben ik vanuit oplossingen gaan denken: waarom gaan we niet speelgoed ruilen met elkaar? Zo kwam het idee om een ruilevent op de school van mijn kinderen te organiseren en dat werd een grote hit. Ik ontwikkelde een toolkit zodat iedereen ruilmarkten in heel Nederland kon organiseren. In 2019 hebben we samen met alle organisatoren meer dan 44.000 stuks speelgoed geruild. Helaas gooide corona in 2020 roet in het eten. Toen kwam het idee om het online te trekken en kwamen we de jongens van de speelgoed ruil-app Swip Swap tegen. Rob Römgens, bedenker van Swip Swap, had hetzelfde inzicht: speelgoed is er om mee te spelen, niet om te hebben. Uiteindelijk hebben we besloten om samen te gaan werken en een ruilbeweging in gang te zetten.”

Rob Romgens en Elif Algu van Swip Swap

Tof! Maar waarom is het zo belangrijk dat we speelgoed ruilen?

“Maar liefst 66% van het speelgoed dat in huis rondslingert wordt niet meer gebruikt. Kinderen spelen vaak kort met een bepaald type speelgoed en hebben in elke fase weer behoefte aan ander soort speelgoed. Toch wordt er wel veel nieuw speelgoed gekocht, vooral in de periode rondom de feestdagen. Daarom willen wij in deze periode extra aandacht geven aan het ‘niet automatisch nieuw kopen’. We hebben de cultuur dat nieuw beter is, terwijl kinderen het vaak zelf niet eens in de gaten hebben als iets tweedehands is. Mijn kinderen wisten ook niet beter: ze hebben nooit geweten dat ik tweedehands speelgoed gaf. Dat heb ik ze later wel verteld toen ze zelf meegingen naar ruilmarkten.”

“Als we kinderen al op jonge leeftijd leren delen,
kunnen we van bezit naar gebruik en speelplezier.”

Hoe werkt zo’n ruilmarkt precies?

“Als je speelgoed inlevert op een ruilmarkt dan krijg je hier waardepunten voor. Het aantal punten is gebaseerd op het originele bedrag waar het speelgoed voor is gekocht. Op de ruilmarkt kun je met die punten vervolgens speelgoed uitzoeken met dezelfde waarde. Het speelgoed moet in kwalitatief goede staat zijn, dat is een voorwaarde als je het inlevert. Ga je liever niet naar een ruilmarkt? Dan kun je natuurlijk ook online via de app ruilen of met een groepje vrienden afspreken om gezellig met elkaar speelgoed te ruilen.”

moeders staan bij tafel met speelgoed

En hoe werkt de Swip Swap app?

“In de app stuur je een foto op van het speelgoed dat je wilt ruilen. Je krijgt dan een paar vragen: voor welke leeftijdscategorie is het speelgoed bedoelt en wat is de nieuwwaarde. Vervolgens krijg je punten waarmee je ander speelgoed kunt overnemen. Je kunt een ruilverzoek doen als je leuk speelgoed ziet en het speelgoed daarna ophalen. Over het algemeen fietsen mensen bij elkaar langs, maar je kunt ook een afspraak maken bij een ruilspot in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheek, speel-o-theek of sportvereniging. In de Swip Swap app zelf doen al gebruikers uit 32 verschillende gemeenten mee, verdeeld over heel Nederland.

Wil je zelf meedoen aan deze ruilbeweging? Dat kan door zelf speelgoed te ruilen via de app Swip Swap of door deel te nemen aan een ruilmarkt. Benieuwd hoe je zelf een online ruilmarkt organiseert? Op de website van Swip Swap kun je een handige toolkit aanvragen met een handleiding waarin van A tot Z staat hoe je het kunt opzetten. Meer algemene tips vind je op de Facebookpagina en het Instagramaccount van Swap Sint.

speelgoed ruilen op tafel