Skip to: Nieuwe rage: met je hond op jacht, naar zwerfafval!

Zootje Geregeld website

Zwerfafval: we zijn het natuurlijk liever kwijt dan rijk, maar helaas belandt er nog steeds veel afval op straat. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om daar wat tegen te doen. Neem de grote Beach Cleanup Tour (begint op 1 augustus). We doen ook al aan ‘plogging’ (zwerfafval rapen tijdens het joggen), maar ondernemer Alex van Eck heeft een wel héél origineel idee in strijd tegen zwerfafval: hij ruimt het op samen met zijn hond Joy!

Met de hond op jacht naar zwerfafval

Sinds de zomer van vorig jaar gaat Alex met zijn bruine labrador Joy op ‘jacht’. Niet op dieren, maar op plastic afval dus. Hij leerde het zijn hond door hondenbrokjes in lege plastic flessen te verstoppen en hem die te laten apporteren, maar inmiddels zijn de brokjes niet meer nodig: Joy brengt de flessen kwispelend uit zichzelf naar zijn baasje.

Dubbel winst

Voor Alex en Joy is het dubbel winst: ze wandelen lekker in de natuur en ruimen de boel gelijk ook op. En Joy vindt het heerlijk. Soms is de hond zelfs zó enthousiast dat hij vergeet dat hij alleen de lege flessen moet zoeken. Alex vertelt: “Laatst waren we ergens waar drie jongens lekker op het gras zaten met een paar flessen water, waarop Joy op de flessen afrende, ze stukbeet en naar me terugbracht. Oeps, sorry, dat was natuurlijk niet de bedoeling.” Om te voorkomen dat zijn hond de verkeerde flessen voor zwerfafval aanziet, ruimen ze nu alleen nog op als er geen recreanten meer zijn.

Samenwerking met Martin Gaus

Op de Instagrampagina ‘Enjoy Cleaning Up’ houdt Van Eck in beeld bij wat hij verzamelt. Zo hoopt hij meerdere hondenbezitters te inspireren dit ook te doen. En dat lukt hem al best aardig. In Nederland zijn er nu ongeveer 120 mensen die ook met hun hond op plastic afval jagen. Maar ook in het buitenland zijn er al baasjes mee begonnen. Inmiddels is Alex zelfs een samenwerkingsverband aangegaan met de hondenscholen van Martin Gaus. Zo kan hij nog meer hondenbezitters hun huisdier  laten trainen in de afvaljacht. Want hoe meer honden meedoen, hoe beter.

Meer weten? Kijk op de Instagrampagina @enjoycleaningup of lees het Volkskrantverhaal ‘Hoe hondenbezitters de strijd tegen plastic afval aangaan’.