Skip to: Stem ook voor het schoonste strand van Nederland!

Zootje Geregeld website

We kennen allemaal de beelden van aangespoeld plastic en rondslingerend afval op de Nederlandse stranden. En het aantal initiatieven om de stranden schoon te houden schiet als paddenstoelen uit de grond. Terecht, want afval hoort niet thuis in de natuur maar in de afvalbak! Gelukkig zijn er ook stranden die erg schoon zijn en steeds schoner worden. Maar welk strand is het schoonste? Dat weten we volgende week, want dan wordt de uitslag bekend gemaakt van de Schone Strandverkiezing.

Schoonste strand

Het strand leeft. Ondernemers en gemeentes langs de kust en op de stranden in het binnenland zijn voortdurend in beweging op het gebied van schoonheid, duurzaamheid, innovatie en design. Om alle initiatieven langs de kust de aandacht te geven die ze verdienen, organiseert Strand Nederland de verkiezing voor het Schoonste Strand. Dit jaar is het de vijftiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

De schone strandverkiezing draagt bij aan het besef hoe belangrijk het is dat we onze kust mooi houden. Een strand zonder zwerfafval draagt niet bij aan de plastic soep en andere problemen die onze natuur bedreigen en onze kust vervuilen. Daarom is het belangrijk schoonheid zorgvuldig te meten en ondernemers en gemeentes die zich inzetten voor een schoon strand te belonen.

Hoe dat gaat? De beoordelaars ‘meten’ de schoonheid van de stranden langs de hele kust op verschillende momenten. Zo krijgen ze een goed beeld van de stand van zaken op de stranden en kunnen ze ondernemers en overheden helpen met advies op maat voor hun stuk strand.

Beste strandpaviljoen

Behalve het Schoonste Strand wordt ook een Beste strandpaviljoen van het Jaar uitgekozen en het kiest de jury ook de Beste Nieuwkomer, het Beste Zoetwaterpaviljoen, het Duurzaamste Paviljoen en de Beste Paviljoens per provincie. De prijsuitreiking is op 5 juli 2018 bij het Beste Strandpaviljoen van 2017: ‘t Badhuys op Vlieland. Stemmen kan nog online op de website van de strandverkieizing. Wie gaat er volgens jou winnen?

CC foto: Flickr.