Skip to: Slimmer met je smartphone

Zootje Geregeld website

Zit je met smart te wachten op de nieuwe iPhone 8? Of doe jij al jáááááren met je oude GSM? Iedereen gaat anders met z’n telefoon om. Maar één ding is zeker: smartphones zijn niet meer uit ons wereldbeeld weg te denken. Als je ergens aan het wachten bent en om je heen kijkt, zie je de meerderheid van de mensen naar een schermpje koekeloeren. En het liefst is dat schermpje natuurlijk het nieuwste van het nieuwste.

 

Langer met je batterij doen

Welke telefoon je ook hebt, er zijn altijd flink wat (zeldzame) grondstoffen en energie nodig om de telefoon en de batterij in de telefoon te maken. De impact op het milieu zit dan ook veel meer in het produceren van de telefoon dan in het gebruik. De energie die het kost om je telefoon steeds op te laden valt in het niet bij de energie die het productieproces kost. Je bent dus goed bezig voor het milieu wanneer je zo lang mogelijk met je mobieltje doet.

Hoe ouder je telefoon, hoe minder lang de batterij van je telefoon het volhoudt. Niets frustrerender dan een telefoon die ineens halverwege een whatsapp gesprek uitvalt omdat de batterij leeg is. Voor veel mensen een (begrijpelijke) reden om een nieuw mobieltje te kopen.

Bij gemiddeld gebruik gaat een batterij zo’n 4 jaar mee. Maar door ‘m slim op te laden kun je daar 5 jaar van maken! Sterker nog: als je ‘m niet slim oplaadt, gaat de batterij maar 3 jaar mee. Dat is dus zeker de moeite waard. Sommige instellingen op je telefoon zorgen er bovendien voor dat je batterij een stuk langer meegaat en dat je ‘m dus minder snel hoeft op te laden.

Maar hoe kan dat dan precies, langer met je batterij doen? Hier 12 tips!

 

Kies voor energiezuinige instellingen:

 

  1. Stel de helderheid van je scherm lager in. Daardoor kan je zo’n 10 procent langer met je batterij doen voor je weer moet opladen.

 

  1. Stel je telefoon zo in dat het scherm van je telefoon vanzelf uitgaat als je je telefoon niet gebruikt. Dit scheelt heel veel: je batterij kan dan wel 50 procent langer mee voordat je hem weer op moet laden.

 

  1. Kies een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte. Dat kost minder energie.

 

  1. Op een Android of Windows phone kun je onder ‘Instellingen’ standaard voor de ‘Energiezuinige stand’ kiezen.

 

  1. Sluit je apps af na gebruik zodat ze geen energie op de achtergrond blijven gebruiken. Het uitzetten van apps kan de helft aan energiegebruik schelen. Op een iPhone zet je apps uit door twee keer op de Home-knop te drukken en de openstaande apps omhoog te schuiven. Voor Android kan je de Home-knop ingedrukt houden en de apps in één keer allemaal uitzetten of apps één voor éen uitzetten door naar links te swipen.

 

  1. Zet de opties voor ‘Automatisch Synchroniseren’, ‘Locatievoorzieningen’ en ‘Push-berichten’ uit. Veel apps staan standaard op ‘Automatisch synchroniseren’. Ze worden dan op de achtergrond continu bijgewerkt. Door dit uit te zetten onder ‘Instellingen’ of handmatig de synchronisatiefrequentie te verlagen spaar je veel energie. Zonder ‘Push-berichten’ krijg je niet direct een melding dat je een nieuw bericht hebt, maar pas zodra je de app opent. Het scheelt ook veel als je apps niet onnodig gebruik laat maken van ‘Locatievoorzieningen’.

 

  1. Gebruik Wifi. Internet via Wifi kost 10 procent minder energie dan internet via mobiele data (3G).

 

 

Laad je telefoon slim op:

 

  1. Wacht niet met opladen totdat je batterij op 0 procent staat. Volledige ontlading is erg slecht voor batterijen in smartphones. Je kunt de batterij het beste opladen voordat hij onder de 40 procent komt.

 

  1. Hoe handig ook, gebruik geen snellader. Die produceert meer warmte en dat is slecht voor de batterij. Snelladers laden overigens slechts op tot rond de 80 procent, ook al geeft jouw telefoon 100 procent aan.

 

  1. Bewaar je smartphone op niet al te warme plekken. Op warme plekken gaat de batterij namelijk snel achteruit.

 

  1. Je hoeft je batterij niet helemaal tot aan de 100 procent op te laden, 85 procent is genoeg. Voor de levensduur maakt het weinig uit, maar het laatste stukje laden kost wel veel meer tijd. Gemiddeld kost laden tot 80 procent 2 uur en doorladen tot 100 procent nog eens 2 uur.

 

  1. Laat de smartphone niet te lang aan de oplader liggen als de batterij weer 100 procent vol is. Dat kan de capaciteit van de batterij aantasten.

 

Wat wil jij kwijt?

Hoe vaak koop jij een nieuwe telefoon? Sta je weleens stil bij het batterijgebruik van je smartphone? Welke van deze tips kende je al? Of heb je zelf nog tips? Deel hieronder vooral je mening!