Skip to: Tip: allemaal moois te koop in de Upcycle Shop van NS

Zootje Geregeld website

Van 5 tot 10 november staat op Utrecht Centraal een pop-up store van de NS vol producten die gemaakt zijn van hergebruikt materiaal. Zoals een notitieblok, toffe tas en vogelhuisje. De Upcycle Shop is open van 8 tot 20 uur en je vindt de shop in de stationshal ter hoogte van spoor 18/19. Zootje Geregeld was bij de opening en stelde een paar vragen aan directeur Duurzaam Ondernemen Sascha Gödekke.

Waarom doet NS dit?

“NS wil het huidige materiaal zo goed mogelijk hergebruiken. Zodat we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig hebben. Wanneer we treinen moderniseren, hergebruiken we 99% van de oude treinen. 86% van het materiaal komt terecht in een nieuwe trein. 13% verwerken we in nieuwe producten zoals wat je in deze winkel ziet. Daarnaast stimuleren we op deze manier ondernemerschap.”

Wat is er te koop in de Upcycle Shop?

“Dit is het derde jaar dat we dit doen, en elk jaar wordt het mooier. We hebben notitieblokken, dienblaadjes en vogelhuisjes van voormalige informatieborden. Nieuw dit jaar zijn vilten tassen in verschillende formaten. De tassen zijn gemaakt van treinstoelbekleding. En in de shop staan ook verzamelstukken als noodremmen en prullenbakken.”

“Niet alleen de producten die je kunt kopen zijn gerecycled, ook het meubilair van de winkel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is van hergebruikt materiaal. De toonbank is bijvoorbeeld van oude instraptredes en de tafels waar de producten op liggen van oude plafonds. Oude vuilnisbakken doen nu dienst als plantenbak. Er is zelfs een schaakbord en voetbaltafel gemaakt van oud materiaal.”

Hoe zijn jullie tot deze producten gekomen?

“We werken samen met duurzame ontwerpers. Zij hebben van het gebruikte materiaal mooie, nieuwe producten gemaakt. Op ns.nl/upcycle staat waar welke producten te koop zijn.”

En het papier van de notitieblokken?

“Ook het binnenwerk van de schrijfblokken is van gerecycled papier. En extra handig: ze zijn zo gemaakt dat je het binnenwerk na gebruik makkelijk lost kunt maken van de kaft. Je kunt de kaft dan blijven gebruiken met nieuw papier (te bestellen via loopedgoods.com) en het gebruikte papier gooi je dan gemakkelijk bij het papier.”

Wat gebeurt er met de opbrengst?

“Een deel van de opbrengst doneren we aan stichting KaNS Centraal. Deze stichting steunt diverse goede doelen. De rest gaat naar de ontwerpers die de producten maken. De NS zelf wint er niks mee.”

Neem een kijkje

Ben je al in de Upcycle Shop geweest? Of heb je online een kijkje genomen? Wat vind jij ervan? Laat het weten op Facebook.

cc foto’s: NS