Skip to: De strijd tegen afval (en vijf tips om je apparaten langer te gebruiken)

Zootje Geregeld website

zwerfafval

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar de boswachters van Staatsbosbeheer kijken er nauwelijks nog van op: afval in de natuur. In de Volkskrant stond afgelopen weekend een reportage over boswachter Sjaak Smits, die twintigduizend hectare natuur in Brabant-oost afspeurt naar gedumpt afval. Hij vindt behoorlijk wat en dan hebben we het niet over een paar frisdrankblikjes of sigarettenpeuken, maar over magnetrons, televisies, wasmachines zelfs een keer een hele keuken.

Sinds februari hebben de boswachters van Staatsbosbeheer in Brabant zes weken bijgehouden hoeveel afval er werd gedumpt. Op basis daarvan kwam de Milieufederatie begin april met een schatting van vijfduizend afvaldumpingen per jaar in de Brabantse natuur.

‘Onze boswachters zijn elke dag bezig’

Volgens boswachter Smits is dat slechts een topje van de ijsberg en zal het alleen maar meer worden, zeker nu het weer warmer wordt en mensen hun tuin gaan uitmesten en caravans gaan uitruimen. Hoe het in de rest van Nederland is met afval in de natuur, is nooit onderzocht, maar volgens Simone Prinsen van Natuurmonumenten is het ergernis nummer één van bezoekers van natuurgebieden: “Onze boswachters zijn elke dag bezig met het opruimen van rotzooi,” zegt ze in de krant.

‘Vooral in het weekend gaat het mis’

Huisvuilzakken, blenders, autostoelen, drugsafval, een wasmachine en zelfs een keer een hele keuken; de natuurorganisaties kijken niet meer op van vreemde voorwerpen in de natuur. Vooral in het weekend gaat het mis: “De milieustraat waar mensen hun grofvuil kunnen wegbrengen, is op zaterdag aan het einde van de middag gesloten. Zondag is het afvalpunt helemaal dicht. Dan rijden mensen door naar de bossen”, vertelt de boswachter in de reportage. In de gemeenten waar mensen moeten betalen voor het inleveren van sommige soorten afval, de zogeheten diftar-gemeenten, werd zelfs een toename van dumpingen in de natuur waargenomen. Staatsbosbeheer luidt nu de noodklok en vraagt om meer preventiemaatregelen en controle door de politie. Tot die tijd zal er opgeruimd moeten blijven worden.

Wat doe jij met oude huishoudelijke apparaten of groot afval?
Hieronder vijf tips beter met oude apparaten om te gaan:

1 – Niet meer te redden?
Lever je gesneuvelde apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten. Deze vind je bij diverse winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden. Hier vind je alle Wecycle inleverpunten.

2 – Afstoffen en onderhouden.
Onderhoud apparaten regelmatig, dan gaan ze langer mee. Maak bijvoorbeeld de achterkant van je föhn stofvrij. Zo wordt de motor minder heet en brandt deze minder snel door.

3 – Kijk naar de garantie. 
De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen. Ook als je garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting.

4 – Geen garantie? Probeer het zelf. 
Online zijn veel handige instructievideo’s te vinden en misschien wil iemand helpen. Ook kun je bij veel bedrijven losse onderdelen bestellen.

5 – Vraag hulp!
Kom je er zelf niet uit? Ga eens naar een Repair Café in de buurt. Hier staan vrijwilligers klaar om samen met jou (vaak gratis) spullen te repareren. Bij de Repair Cafés worden (in de categorie huishoudelijke apparaten) vooral koffieapparaten, stofzuigers, lampen, waterkokers en naaimachines gerepareerd.

 

Meer informatie: www.milieucentraal.nl

CC foto: Flickr / ANWB Vrijwilligers