Main content

Trash Hack: dit kun je doen met je gebruikte theezakjes

Wat doe jij met je gebruikte theezakjes? De kans is groot dat je ze weggooit, je hebt er immers al thee van gedronken. Maar ook nadat je er thee mee hebt gezet kun je nog een heleboel doen met je oude theezakjes. Niet weggooien dus! Zootje Geregeld zette vijf tips op een rij.

theezakje

Tip 1: Hou je tapijt schoon

Laat je theezakjes goed drogen en strooi de korrels uit over je vloerbedekking. Even in laten trekken, stofzuigen en je tapijt is weer helemaal fris!

Tip 2: Weg met vieze luchtjes in je koelkast en prullenbak

Last van een zurige koelkastgeur of een stinkende prullenbak? Leg er een paar theezakje s in en ze zullen de nare geurtjes neutraliseren. Dit kun je ook met je handen doen als je knoflook hebt gesneden: even je vingers inwrijven met wat oude thee, afspoelen en weg is het knoflookluchtje.

Tip 3: Mest voor de tuin

Theezakjes zijn perfect als natuurlijke bemesting van je tuin. Strooi de inhoud van een paar zakjes over de aarde waar je planten staan en ze hebben weer wat extra voeding. Zorg wel dat je de nietjes uit de zakjes verwijdert, die moeten gewoon bij het restafval.

Tip 4: Handig middel tegen zweetschoenen

Leg een paar droge gebruikte theezakjes (van sterke thee) in je schoenen en laat ze daar een nachtje liggen. De volgende dag is de zweetgeur verdwenen, opgenomen door de thee.

Tip 5: Neem een theebad

Hou je van kamillethee? Gooi de gebruikte zakjes niet weg, maar ga ermee in bad! Leg de gebruikte theezakjes in het warme water en je hebt geen badzout of badolie meer nodig. De kruiden van de kamillethee zijn goed voor je huid én voor de ontspanning. Niet weggooien dus!

Welke afvalbak?

Trouwens: als je theezakjes niet opnieuw gebruikt, in welke afvalbak moeten ze dan? Bij het GFT-afval of bij het restafval? Het antwoord zal je misschien verbazen: theezakjes horen níet bij het PMD of GFT. In het filterpapier van de meeste theezakjes zit namelijk kunststof en dat kun je niet composteren. Ook het nietje dat in sommige zakjes zit, mag niet bij het groenafval. Losse thee mag niet door de gootsteen, maar hoort wél in de GFT-bak.

Bekijk ook deze video met tips voor het hergebruiken van je theezakjes:

 

Wat doe jij met oude theezakjes? Deel je tips op de Facebookpagina van Zootje Geregeld.

CC foto: Andrew Gustar