Skip to: TrashHack #3: Zo gooi je minder eten weg

Zootje Geregeld website

Voedsel verspillen, dat wil niemand natuurlijk. Toch maken we ons er allemaal nog wel eens schuldig aan. Zo biechtten jullie deze week op de Zootje Geregeld Facebookpagina op dat het voor verse sla een ware uitdaging is om niets te verspillen. De volgende handige hulpmiddeltjes maken slimmer kopen, koken en bewaren net even iets makkelijker in het dagelijks leven.

Koelkaststicker

koelkaststicker, welk eten wel en niet in de koelkast

Plak dit geheugensteuntje voor de juiste bewaarplek van 12 producten op je koelkast. Zo zie je makkelijk wat je nu beter wel en niet in de koelkast kunt bewaren.

Eetmaatje

zo pak je de juiste hoeveelheid rijst, pasta of couscous

Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten.

Het Eetmaatje en de Koelkaststicker zijn een initiatief van het Voedinsgcentrum. Je kunt ze beide in hun webshop bestellen.

THT- en TGT-datum, hoe zit dat ook al weer?

TGT staat voor Te Gebruiken Tot. THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruit gaan, maar je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.

Twijfel je toch hoelang je iets kunt bewaren? Check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Restjesdag

Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien. Verwerk ze bijvoorbeeld in een soep, salade, omelet of roerbakgerecht! Handige restjesrecepten vind je hier.

Nog een uitsmijter!

Hier nog twee tips voor specifieke producten: zo blijven je bananen en de sla langer goed.


Wat wil jij (niet) kwijt?

Wat zijn jouw persoonlijke TrashHacks tegen verspilling? Houd je elke week een kliekjesdag? Maak je smoothies van overrijp fruit? Gebruik je handige apps of een traditioneel boodschappenlijstje? Kook je altijd op maat? Deel jouw tips hieronder!