Skip to: Trashtalk: ReShare – “Je zult waarschijnlijk verrast zijn door hoeveel leuke kleding je kunt vinden”

Zootje Geregeld website

Wat hebben vintage winkels, kleding met gerecycled materiaal en een geupcyclede trui met elkaar gemeen? Ze kunnen niet bestaan zonder het succesvol inzamelen van gebruikt textiel. Leger des Heils ReShare zoekt telkens nieuwe manieren om dit nog beter te doen. In deze TrashTalk vertelt Marlies Smedinga van ReShare – de stichting voor textielhergebruik van het Leger des Heils – hoe zij dit aanpakken. 

Waarom organiseren jullie nieuwe manieren van kledingdonatie? 

We merken dat er nog steeds veel kleding in het restafval belandt, of dat sommige mensen restafval in de textielbak gooien en zo gedoneerde kleding vervuilen. Daarom zoeken we naar nieuwe manieren om kledingdonatie makkelijker te maken. Onze herkenbare kledingcontainers blijven en zullen niet uit het straatbeeld verdwijnen, maar daarnaast bieden we graag nieuwe manieren van doneren aan.  

Hoe maken jullie het doneren van kleding makkelijker? 

Door altijd een inleverlocatie dichtbij te hebben. Ze staan meestal op plekken waar je kunt parkeren zodat je makkelijk langs kan gaan op weg naar werk of tijdens het boodschappen doen. Bovendien zijn de containers vrijwel altijd 24/7 toegankelijk en kun je ze eenvoudig vinden via reshare.nl/kledingdoneren. 

Daarnaast kun je kleding nu ook doneren bij Dobbi servicepunten, bij aangesloten winkels en in de 15 ReShare Stores, waar tweedehands kleding te koop is. Doneren in de ReShare Store loopt heel goed. Vaste klanten en vaste donateurs komen regelmatig langs met een mooie volle zak kleding. Als de kwaliteit hoog is, kunnen we de kleding meteen in de store hangen.  

Maar je kunt ook textiel inleveren dat niet meer draagbaar of direct herbruikbaar is?!

Ja, je mag alles doneren! Oké niet alles… maar wel alle soorten textiel. Dus ook je oude fleecedeken, slaapshirt met gat erin of dekbedovertrek. We kunnen dit niet verkopen in de ReShare Store, maar het is vaak wel recyclebaar. We zijn dagelijks bezig nieuwe bestemmingen te vinden voor textiel dat niet meer zo verkocht kan worden. Dit kan door het te recyclen naar vezels als grondstof voor nieuw textiel. Helaas is dat niet mogelijk met alle soorten textiel, bijvoorbeeld als de stof uit meer dan 3 verschillende materialen bestaat of veel (plastic) versieringen heeft. Daarom zoeken we naar nieuwe ontwikkelingen om in de toekomst alles te kunnen recyclen. Daar zijn we als textielindustrie nog niet, maar we werken hard om dat doel te bereiken.  

Wat zijn jouw tips om duurzamer om te gaan met kleding? 

Het begint bij wat je al hebt. Als je je kleding niet meer draagt, bedenk dan of en hoe je het een tweede leven kan geven. Dat kan door te repareren of door te doneren. Voordat je online op zoek gaat naar nieuwe kleding om dat gat in je kledingkast weer te vullen, is het slim om een lijstje te maken van wat je echt nodig hebt. Laat je niet meeslepen in de trends op social media, ook al zijn ze op het eerste gezicht zo leuk. Deze microtrends zijn vaak erg uitgesproken en binnen enkele weken uit de mode. Breng het lijstje van wat je écht nodig hebt mee naar een vintage kledingwinkel, zoals een ReShare Store. Je zult waarschijnlijk verrast zijn door hoeveel leuke kleding je daar kunt vinden. En als je het niet tweedehands kunt vinden, zijn er ook veel duurzame merken beschikbaar. Je kunt ze gemakkelijk ontdekken met behulp van handige tools zoals Good on You