Skip to: Van oud bruin tafeltje naar stijlvol meubelstuk

Zootje Geregeld website

Wilma zoekt schatten in kringloopwinkels door het hele land. Ze vindt het belangrijk dat we onze spullen langer, beter en goed (her)gebruiken. Om op die manier goed voor de aarde te zorgen. Tweedehands shoppen is daar een onderdeel van. Waarom zou je iets nieuw kopen als er zoveel mooie spullen tweedehands verkrijgbaar zijn? Al helemaal als je ze zelf nóg mooier kunt maken. Wilma transformeerde een oud bruin tafeltje tot een sjiek en stijlvol item. Wil jij dit ook doen? Lees hieronder hoe Wilma het aanpakte.

Tafeltje met bos bloemen erop
Foto: Rene Mesman

DIY stappenplan houten tafeltje

Benodigdheden

  • Oud meubeltje
  • Kwasten
  • Verf
  • Schuurpapier

Stap 1
Verzamel de producten die je nodig hebt: denk aan kwasten, verf, schuurpapier, een ondergrond voor het verven en wellicht een schort. Kies voor duurzame producten (die kan je herkennen aan keurmerken, check de keurmerkenwijzer.nl), wel zo goed voor het milieu!

Stap 2
Haal het meubel (zo goed mogelijk) uit elkaar, dan kan je elk onderdeel zorgvuldig behandelen.

Stap 3
Schuur het meubel. Afhankelijk van de laklaag (of lagen) zal het per meubel verschillen hoe lang je daarmee bezig bent en hoeveel schuurpapier je nodig hebt.

Stap 4
Maak na het schuren je meubel (en de ondergrond) weer schoon, het liefst zo stofvrij mogelijk, zodat het stof niet in je verf komt.

Stap 5
Verf het meubel en gebruik daarvoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de verf.

Stap 6
Laat het meubel drogen en stip, waar dat nodig is, nog een keer aan.

Stap 7
Ruim je producten zorgvuldig op. Zo kun je kwasten en verf een volgende keer weer gebruiken.

Spoel kwasten, rollers en verfspullen nooit uit onder de kraan en spoel resten verf nooit door de gootsteen – ook al zijn ze wateroplosbaar. Pak kwasten en rollers tussendoor in en gooi ze weg als je klus klaar is (of bewaar gebruikte rollers samen met de verf).

Tip van Wilma

Kijk verder dan wat je ziet. Soms knapt een meubelstuk al op van alleen een goede schoonmaakbeurt. Controleer je item wel op gebreken: dus kies bewust.

Vermelding

Wilma Kerpel
@kringloopschat