De Nationale Recycle Week draait om het inleveren van alle elektrische apparaten en kapotte lampen die thuis weggestopt liggen in lades, kasten en op zolder of die weggegooid worden in de grijze kliko in plaats van in de speciale inleverbakken. Elektrische apparaten, ook wel e-waste, zitten boordevol waardevolle materialen. 80 tot 90 procent van de apparaten kunnen opnieuw gebruikt worden. Waarom leveren we die apparaten, kapotte lampen en andere e-waste dan niet allemaal apart in? En wie doen dat al wel heel goed? Wecycle, de organisatie die e-waste inzamelt en voor recycling zorgt, liet dit onderzoeken door Motivaction.
65+ scoort het best
Volwassenen boven de 65 zamelen als de beste in. Mannen en vrouwen leveren beiden in bij supermarkt, bouwmarkt, tuincentrum, elektronicawinkel en woonwinkel. Toch blijkt er een klassieke rolverdeling met een lichte voorkeur bij vrouwen voor supermarkt en woonwinkel. Mannen gaan vaker naar bouwmarkten en tuincentra.
Ouders leveren spullen van pubers in
In huishoudens met pubers blijft een derde van de kapotte elektrische apparaten gewoon thuis rondzwerven, twee derde wordt weggedaan. Vooral de ouders (55%) brengen de e-waste weg naar de milieustraat en de inzamelbakken in winkels. Slechts 9% van de apparaten brengen pubers zelf weg. Jan Vlak, directeur van Wecycle, vindt het verrassend dat jongeren achterblijven bij ouderen. “Het is goed dat jongeren vooroplopen in de protesten tegen klimaatverandering. Maar die overtuiging zien we nog niet terug in het inlevergedrag van deze groep. Terwijl zij wel veel elektronische apparaten bezitten, waarvan ook een deel kapot is of niet meer in gebruik. Dit is wel de groep waar we het in de toekomst van moeten hebben.” Als pubers al zelf de e-waste wegbrengen, dan gooien ze een kwart (lampen) tot een derde (kleine elektrische apparaten) bij het afval weg. “En dat terwijl 92% van de jongeren weet dat ze apart ingeleverd kunnen worden. Bijna 70% kent onze Wecycle afvalbakken en een meerderheid is op de hoogte dat door recycling grondstoffen worden hergebruikt.” Het probleem is dat de enorme e-waste afvalberg vrijwel onzichtbaar is. Met de campagnewebsite Heel Holland Recyclet en verschillende acties wil Wecycle het bewustzijn en begrip ook bij jongeren een boost geven.
Inleveren die elektrische apparaten
Koptelefoon kapot? Mobiel niet te maken? Fietslamp stuk? Al deze en nog heel veel meer elektrische apparaten kun je inleveren bij Wecycle inzamelbakken in heel veel winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra enz.) en bij milieustraten. Kijk hier wat je allemaal kunt laten recyclen!