Skip to: Vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Zootje Geregeld website

Drink jij graag een blikje frisdrank? Grote kans dat je binnenkort een nieuw logo op het blikje kunt ontdekken. Vanaf 1 april 2023 zit er namelijk statiegeld op drankblikjes. Je kunt de statiegeldblikjes inleveren bij o.a. grote supermarkten en tankstations. Het doel van de maatregel is om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en meer materialen te recyclen.

Jaarlijks belanden er miljoenen kilo’s afval op straat of in de natuur. Om die reden is er in juli 2021 al statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. Maar ook voor blikjes is deze maatregel hard nodig: in 2021 kwamen zo’n 150 miljoen blikjes in Nederland in het milieu als zwerfafval.

Net als bij de kleine plastic flesjes betaal je vanaf 1 april bij de aankoop van een blikje 15 cent statiegeld. Dit geldt voor drankblikjes met een inhoud van 3 liter of minder. Houd er bij het inleveren van de blikjes rekening mee dat de blikjes heel moeten zijn en dat de barcode te scannen is. Als je het blikje hebt ingeleverd krijg je het statiegeld terug en wordt het materiaal gerecycled. Zit er geen statiegeldlogo op het metalen blikje? Dan kun je het blikje weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd).

Uit onderzoek blijkt dat een jaar na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes er 50 procent minder kleine flesjes in het zwerfafval werden gevonden. Met statiegeld op blikjes hoopt de overheid dat de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval ook afneemt. Op basis van de huidige ervaringen in het buitenland lijkt een inleverpercentage van 80-95% haalbaar te zijn.