vanPlestik geeft plastic afval een nieuw leven door het te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Met een speciale 3D-printer maken ze bijvoorbeeld stoelen, bijzettafels, bloempotten maar ook kunstwerken. Zootje Geregeld vroeg vanPlestik hoe ze dit doen en waarom ze deze 3D-printer hebben gebouwd.
Hoe is vanPlestik ontstaan?
“vanPlestik is opgericht door Sam en Nout toen zij erachter kwamen dat slechts een klein deel van het ingezamelde plastic daadwerkelijk gerecycled wordt. We waren ontzettend verbaasd dat bestaande technologieën alleen plastic van zeer hoge kwaliteit toestaan. Er zijn nog weinig technologieën die kunnen produceren met plastic materiaal waar ook andere soorten plastic of andere materialen doorheen zitten. We noemen dat vervuild plastic, ook al is het niet vies. Om met vervuild plastic te kunnen werken heeft vanPlestik een grote 3D-printer ontwikkeld van ongeveer 1x1x1 meter.”
Hoe werkt die printer?
“De meeste 3D-printers gebruiken plastic dat tot een draad gemaakt is, vergelijkbaar met de cartridge in een normale printer. Om een goede draad te krijgen moet de kwaliteit van het plastic afval heel hoog zijn. Onze 3D-printer gebruikt geen draad, maar slaat een stap over door de korrels plastic te smelten en daarmee te printen. Door op deze manier te werken, is wat vervuiling in het plastic geen probleem. We maken grote producten, waardoor je wat grover kunt printen. Die vervuiling smelt in het product, en het is juist wel tof dat je dat terugziet.”
We werken het liefst met afvalstromen die verder niet verwerkt kunnen worden.
Waar halen jullie het plastic vandaan?
“We hebben daar verschillende manieren voor. Om ermee te kunnen printen, is het belangrijk dat je één soort plastic hebt. Verschillende soorten plastic hebben namelijk verschillende eigenschappen en smelttemperaturen. We zijn altijd op zoek naar gescheiden afvalstromen. Soms kopen we bij een afvalinzamelaar een partij plastic in of krijgen we een bijzondere stroom via ons netwerk. Meestal verwerken we de afvalstromen van klanten waar we mee samenwerken. We gebruiken dan hun plastic afval om een product mee te maken dat we weer aan dezelfde klant verkopen. We hebben bijvoorbeeld laatst samengewerkt met de Hema. Zij hebben de make-upschappen (de plastic displays waar de make-up in uitgestald staat in de winkel) vernieuwd en de oude schappen waren allemaal schoon, mooi materiaal dat we goed konden verwerken. Van de oude make-upschappen hebben we afvalscheidingsbakken geprint voor op hun hoofdkantoor.”
Welke problemen komen jullie tegen?
“Er zijn mensen die zich afvragen waarom onze producten niet goedkoper zijn. Ze zijn tenslotte gemaakt van gerecycled plastic. Mensen verwachten dat dit materiaal heel goedkoop is, terwijl er veel werk in zit om van een afvalstroom een nieuw product te maken. We lopen er daarom vaak tegenaan dat plastic niet wordt gewaardeerd als een waardevol materiaal. Plastic is niet bedoeld om na eenmalig gebruik weg te gooien, maar om het gedurende langere tijd te gebruiken.”
Wat moet er anders aan de manier waarop we met afval omgaan?
“Een heleboel, plastic wordt nu vaak gezien als iets dat niks waard is en best weggegooid kan worden na eenmalig gebruik. Daarbij gebruiken fabrikanten verschillende soorten plastics en combineren ze soms plastic met andere materialen en smelten dat aan elkaar vast. Daardoor is dat lastig te recyclen. Bij het ontwerp van een nieuw product of verpakking zou gekeken moeten worden of het van gerecycled plastic gemaakt kan worden en of het gerecycled kan worden. Zo verminderen we het gebruik van nieuw plastic en kunnen we de waardering voor gerecycled plastic verhogen.”
Waar zijn jullie producten te koop?
“Op dit moment alleen in onze webshop en bij ons in de studio. We zijn een nieuwe collectie aan het maken en die komt in oktober uit. De nieuwe collectie zal ook op andere plekken verkocht worden.”