Skip to: Handige zoeksite om wasbare luiers te vergelijken

Zootje Geregeld website

Ga je voor wasbare luiers of wegwerpluiers? Of voor een combinatie? Welke wasbare luiers kies je? De nieuwe vergelijkingssite wasbareluiersvergelijken.nl helpt je hierbij. Op deze site kun je wasbare luiers zoeken en vergelijken. Scheelt je een hoop uitzoekwerk.

Wasbare wereld

Initiatiefnemer van de reviewsite is Sjouke Liem. Zelf startte zij met wasbare luiers toen ze schrok van de hoeveelheid luiers die ze na de geboorte van haar eerste kind in de kliko gooide. Ze verdiepte zich in wasbaar, maar het kostte haar vele uren internetten voordat zij voldoende informatie had en de juiste luier had gevonden. Dit inspireerde haar tot het maken van wasbareluierwereld.nl, een onafhankelijk kennisplatform. De reviewsite wasbareluiersvergelijken.nl is daar nu aan toegevoegd. Op deze site kunnen gebruikers hun mening geven over veel verschillende wasbare luiers.

Sjouke Liem

Duurzaam alternatief

Een gemiddelde baby produceert 260 kg luierafval per jaar, 5.300 luiers tot aan zindelijkheid. Wegwerpluiers bevatten houtpulp, plastic en synthetische korrels. En de nodige chemische stoffen. Wasbare luiers bieden een duurzaam alternatief dat bovendien uiteindelijk ook nog goedkoper is. Milieu Centraal berekende dat, ook als je het wassen, wasmiddel en droger meetelt, wasbare luiers het beste zijn voor het milieu en dat een gemiddeld huishouden er minstens € 450,- per kind mee bespaart.

Drempels verlagen

Ondanks de voordelen voor milieu én portemonnee, laten vele (aanstaande) ouders zich ervan weerhouden voor wasbaar te gaan. ‘Rondom wasbaar hangt een wolk aan misverstanden en vooroordelen’, vertelt Sjouke. ‘Daarbij komt dat het soms even zoeken is naar het juiste type luier die bij jou en jouw kindje past. En tot slot is wasbaar wel voordeliger op de lange termijn, maar moet je in het begin een flinke aanschaf doen’. Met haar organisatie Sterk voor Wasbaar werkt Sjouke – samen met onder andere gemeenten, Milieu Centraal en luierwinkels – aan het verlagen van deze drempels. De reviewsite past naadloos in dit plan.

Onafhankelijke recensies

Met wasbareluierwereld.nl biedt Sjouke al sinds 2017 onafhankelijke informatie en tips over wasbare luiers. Dat geeft ouders een idee over wat het inhoudt en voor welk systeem en materiaal ze kunnen kiezen. Want keuze is er genoeg; er zijn all-in-ones, prefolds, vouw-luiers en twee-delige systemen van katoen, bamboe of microvezel. Op de reviewsite kunnen ouders kijken welk merk en type luier het beste scoort. Om vervolgens, hopelijk, tot gebruik over te gaan. De reviewsite wordt gesteund door (online)winkels voor wasbare luiers, maar is en blijft geheel onafhankelijk.

Alle billen in wasbare luiers

Mensen helpen in de oriëntatie op en aanschaf van herbruikbare luiers is belangrijk. Maar om ook andere drempels te verlagen is meer nodig. Daarom is Sjouke ook betrokken bij een plan om wasbaar luieren via verloskundigen en kraamhulpen veel breder onder de aandacht te brengen. Ook naar oplossingen als huur- of uitprobeerpakketten, luiermarkten of gespreide betalingen wordt gekeken. Want als we alle billetjes in Nederland in wasbare luiers kunnen krijgen, besparen we jaarlijks 144 miljoen kilo aan luierafval.

cc foto’s: Maartje Kuperus