Skip to: Voorjaarsschoonmaak? Beperk je afval!

Zootje Geregeld website

De zon schijnt vaker, het is langer licht, de natuur wordt wakker, kortom: het is lente! Je krijgt er nieuwe energie van. Tijd voor een fris en opgeruimd huis. Stroop jij ook de mouwen op voor een grote voorjaarsschoonmaak? 

Opgeruimd staat netjes

Ontspullen is hip en happening. Een opgeruimd huis geeft rust en ruimte in je hoofd. Maar spullen die je niet meer gebruikt, dump je natuurlijk niet bij het afval. Je maakt er iemand anders blij mee, verkoopt ze, brengt ze naar de kringloop, zet ze op Gratisaftehalen.nl of, als ze niet meer bruikbaar zijn, lever je ze gescheiden in voor recycling. Denk goed na voor je iets wegdoet, maar vooral voordat je zelf iets nieuw koopt. Want door onze massale opruimwoede raken de kringloopwinkels steeds meer overvol (EenVandaag besteedde er begin dit jaar aandacht aan). De cirkel is pas echt rond als je zelf óók tweedehands shopt, wanneer je iets nodig hebt.

Minder afval tijdens je grote schoonmaak

De belangrijkste tip voor milieuvriendelijk schoonmaken: gebruik niet teveel warm water. Doseer daarnaast je schoonmaakmiddelen goed en gebruik liever geen spuitbussen of glasreinigers (producten met vluchtige organische stoffen).

Als je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, zeep en schoonmaakazijn. Hoe minder schoonmaakmiddelen je gebruikt, hoe minder verpakkingsafval er overblijft. Kies zoveel mogelijk voor navulverpakkingen en compacte (was)middelen; die verbruiken minder verpakkingsmateriaal en minder chemicaliën. Sommige winkels en leveranciers bieden de mogelijkheid om lege flessen zelf opnieuw te vullen.

Waar laat je lege schoonmaakverpakkingen?

Klaar met poetsen? Waar laat je die lege verpakkingen? Plastic verpakkingen van gewone schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel, vloerreiniger, schoonmaakazijn of glasreiniger mogen bij het PMD.

Lege flessen waar een chemisch middel in heeft gezeten, zoals ontstopper, voegenreiniger, ammonia of terpentine, gooi je bij het restafval. Je herkent deze middelen vaak aan een logo op de verpakking met een zwart kruis in een oranje vlak.

 

Bron: Milieu Centraal