Skip to: Wasbare luiers leasen: goed idee?

Zootje Geregeld website

Wasbare luiers leasen: het kan volgend jaar in de gemeente Rheden. Vanaf 1 januari 2018 kunnen Rhedense ouders hierop een subsidie krijgen van de gemeente. Wasbare luiers schelen zo’n 22 kilo afval per kindje in de luiers per maand.

wasbare luiers

Circulaire billetjes 

Op termijn zijn wasbare luiers ook goedkoper dan wegwerpluiers: dit scheelt gemiddeld 500 euro over de hele luierperiode van een kindje, berekende Milieu Centraal. Maar ouders ervaren het vaak als een drempel om in één keer een groot bedrag uit te geven aan een wasbare-luierpakket. Daarom start de gemeente Rheden nu een proef met lease-luiers. Voor een vast bedrag per maand  kunnen jonge ouders wasbare luiers leasen bij BambooBaby. De luiers blijven eigendom van de webshop. Ouders kunnen luiers ruilen als hun baby bijvoorbeeld een andere maat nodig heeft. En als hun kindje zindelijk is, sturen ze het pakket terug. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie!

Steeds meer aandacht voor wasbaar

De proef in Rheden duurt één jaar en is een vervolg op de succesvolle pilot naar het gebruik van wasbare luiers die deze zomer is gehouden. Ook op andere plekken in Nederland is steeds meer aandacht voor wasbare luiers. Na succesvolle proeven in de gemeenten Hengelo, Raalte, Breda, Rheden en Haarlemmermeer kunnen begin 2018 ook jonge ouders uit de gemeente Tholen wasbare luiers uitproberen bij hun baby.

Minder afval, beter voor het milieu

Het doel van deze ‘Mazzelkontjes’-proeven is de berg restafval te verkleinen. Een kindje in de luiers zorgt namelijk voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Een kindje draagt gemiddeld meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag. Uit onafhankelijk onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je de productie en het wassen meetelt.

Waar ga jij voor?

Heb jijzelf een kindje (op komst)? Wij zijn benieuwd welk concept jou het meeste aanspreekt. Stem in de volgende poll en geef in je reactie een korte toelichting!