Skip to: Wat hoort er in het riool?

Zootje Geregeld website

Weet jij wat er wel en niet door de wc of gootsteen mag? Het is heel simpel, door de wc mag alleen poep, plas en wc-papier. Door de gootsteen mag wat door het zeefje in de spoelbak kan. Dus als je een restantje melk hebt dat over de datum is, dan mag dat door de gootsteen. Tampons, maandverband, condooms, frituurvet of vochtige doekjes mogen dus niet in het riool. Als dat afval in het riool terechtkomt, kan het riool verstopt raken. Het repareren van kapotte gemalen en verstopte rioolbuizen kost de gemeenten geld. En die kosten komen weer bij inwoners terecht in de rioolbelasting.

Verstopping

Vooral vetten en vochtige doekjes, zoals make up reinigingsdoekjes en billendoekjes, vormen een groot probleem. Het vloeibare vet stolt en aan de binnenkant van de rioolbuis blijft een laag vet achter. Doekjes, wattenstaafjes en andere materialen die niet in het riool thuishoren, hechten zich hieraan en het vuil hoopt op. Hierdoor wordt de doorsnede van de buis steeds kleiner en slibt het riool langzaam dicht. Dit kan leiden tot overstromingen, viezigheid, stank en overlast in huis en op straat.

Twijfel

De vuistregel is dat alles wat uit het menselijk lichaam komt en toiletpapier in de wc mag. En alles wat door het zeefje in de spoelbak kan, mag in de gootsteen. Twijfel je wat je waar moet weggooien? Check dan de afvalscheidingswijzer.

Tips

Gebruik je vochtige doekjes, zet dan een prullenbakje naast de wc of in de badkamer. Wil je frituurvet weggooien? Dit kun je teruggieten in een plastic fles of leeg pak melk en dan naar een vetrecyclecontainer brengen. Hier vind je alle inzamelpunten voor vet. Klein restje vet in de pan? Veeg het weg met keukenrol en dat mag je bij het gft gooien. Meer tips en informatie vind je hier.

De toiletdames laten zien hoe het wel en niet moet: