Skip to: Wat kun je doen tegen een stinkende gft-container?

Zootje Geregeld website

Je herkent het misschien wel: zodra je de container voor het groenafval opent, ruik je een vieze geur. Vooral tijdens de zomerperiode hebben veel mensen last van een stinkende bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Hoe kun je stank en maden in je biobak voorkomen? Hieronder delen we tien handige tips voor een frisse gft-container.

twee groene containers op straat

Tips voor een schone gft-bak

  1. Plaats de container op een koele en schaduwrijke plek.
  2. Door onderin de bak een oude krantenpagina of een laagje stro te stoppen, voorkom je dat afval vastkoekt aan de bodem.
  3. Voeg soms een beetje zaagsel toe aan de container: zo worden vocht en geurtjes beter geabsorbeerd.
  4. Maak gebruik van afbreekbare plastic of papieren gft-inzamelzakken.
  5. Etensresten, en vlees- en visafval trekken vliegen aan, omdat ze daar hun eitjes in willen leggen. Verpak zulk gft-afval daarom eventueel in een krantenpagina.
  6. Vochtig afval zorgt voor extra broei en stank. Laat daarom bijvoorbeeld vochtige etensresten eerst uitlekken in de gootsteen en zorg dat pas gemaaid gras een dagje droogt voordat je het in de gft-bak gooit.
  7. Bouw het afval in de gft-bak op in verschillende laagjes: bedek een laag keukenafval bijvoorbeeld met een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Zo houd je het gft-afval droger.
  8. Zet de biobak bij elke ophaalronde buiten, zodat deze geleegd kan worden (ook als de bak nog niet vol is!).
  9. Ga je op vakantie? Zorg dan dat je de gft-container leeg achterlaat.
  10. Ga voor een anti-stankdeksel: deze hebben ventilatiegaten met een filter.

Hoe maak je je gft-bak schoon?

Voor het schoonmaken van de gft-bak kun je gebruik maken van een bezem of hogedrukreiniger. Een andere optie is om de container schoon te maken met kokend water met een beetje azijn, allesreiniger of groene zeep. Nadat je de bak hebt schoongemaakt, gooi je het vieze sop weg in de gootsteen. Let op: gooi het water niet weg in de tuin of op straat. Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het (water)leven en een deel van de rioolputten staat rechtstreeks in verbinding met de zee. Zorg dat de bak goed is gedroogd, voordat je hem weer gebruikt.

Heb jij nog extra tips om een stinkende gft-bak tegen te gaan? Deel ze via de Facebookpagina van Zootje Geregeld!