Skip to: Zelf je kleding re- of upcyclen? Leer het bij het Naaiatelier

Zootje Geregeld website

In september 2018 opende in Utrecht de deuren van het Naaiatelier. Een plek waar afgedankt textiel een tweede leven krijgt en waar iedereen gratis leert hoe je een broek inkort en stoffen tasjes naait. Zootje Geregeld sprak met de kartrekker, Tinka van der Kooij: ‘Deze plek stimuleert gedragsverandering, van alleen maar nieuw kopen naar creatief aan de slag met tweedehands textiel’.

Tinka, waar komt het idee van het Naaiatelier vandaan?

‘Ik ben al sinds mijn kindertijd bezig met het naaien van kleding. Op mijn tiende verjaardag kreeg ik mijn eerste naaimachine. Ik kan bijna alles zelf maken, en als ik iets nog niet kan dan ga ik het gewoon leren. Iets nieuws leren is een van de leukste dingen die er is.’ Bij toeval kwam Tinka terecht bij Kringloopwinkel Wawollie in Utrecht. Dat was gedurende de periode dat de winkel de stimuleringsprijs van het KF Hein fonds won, en een werkplaats in de winkel wilde realiseren om duurzaamheid te stimuleren onder de bezoekers. Bezoekers inspireren en leren hoe ze zelf minder afval veroorzaken door kleding te re- of upcylen; dat was het doel. Tinka’s idee om nieuwe kleding en producten te maken van het enorme overschot aan textiel wat elke dag de kringloop binnenkomt, paste perfect bij wat de winkel zocht.

Waar is het Naaiatelier voor bedoeld?

Het is een werkplaats in de winkel waar bezoekers zelf aan de slag kunnen en iets nieuws leren. Je kunt elke woensdag- en zondagmiddag binnenlopen in het Naaiatelier waar Tinka of Mariëlle je helpen met je eigen naai-projectje. ‘Wij stimuleren het creatief aan de slag gaan. De bezoekers zullen dan ook zelf hun handen uit de mouwen moeten steken’.

Tinka kan je al binnen één uur leren hoe je makkelijk je eigen broek inkort. Verder geeft ze je ook inspirerende ideeën mee over hoe je een saai kledingstuk upcyclet of wat je bijvoorbeeld allemaal kan maken van een oud dekbedovertrek.

Welke soort mensen tref je aan in het Naaiatelier?

‘Van alles wat, net als in de kringloopwinkel. Ouders met kinderen, oudere mensen, mannen en vrouwen die de basis van het vak onder de knie willen krijgen of een specifiek project meenemen. Vorige week was er bijvoorbeeld een enthousiast meisje van 12 jaar die heel graag wilde leren naaien.’

“Binnen 1 uur leer ik iemand al hoe hij zijn eigen broek inkort!”

Is het echt gratis als ik je vraag om me te helpen met mijn naai-projectje?

‘Ja! Wij doen dit werk vrijwillig en mensen betalen alleen voor de benodigde tweedehands materialen. Ik vind het enorm leuk om mensen de kunst van het vak te leren, dat motiveert me.’ Al het materiaal, zoals naaimachines, tafels en stoelen zijn van de kringloop. Niets is nieuw, alles is hergebruikt. ‘Zo konden we gewoon starten met dit project zonder een euro te besteden.’

Verdien je er zelf niets aan?

‘Ik heb er wel over nagedacht om mijn eigen gemaakte kleding te verkopen, maar dan verdwijnt mijn hele uitgangspunt. Ik leg de nadruk op het maakproces, anderen iets leren. En mensen bewust maken van de waarde van tweedehands en hergebruik. Wanneer ik kleding ga verkopen, zal ik steeds dezelfde kledingstukken moeten maken en dat vind ik eigenlijk heel saai. Ik naai wel vaak kleding voor familie en vrienden, als verjaardagscadeau bijvoorbeeld.’

Wat wil je de lezers meegeven?

‘Er komt elke dag een ontzettend overschot aan textiel en kleding de kringloop binnen. Dit weten mensen vaak niet. Ik vind dat we meer textiel en kleding moeten gaan recyclen, en er zelf creatief mee aan de slag moeten gaan. De kringloop is daar een ideale plek voor.’

Waar vind ik meer informatie?

‘Op de Facebookpagina en Instagram van Wawollie Kringloop Utrecht staat heel veel informatie en alles over aankomende evenementen. We zijn bijvoorbeeld van plan om in de toekomst workshops aan te bieden.’

Had jij al eens van het Naaiatelier gehoord? Of ken je een vergelijkbaar concept bij jou in de buurt? Ga naar onze Facebookpagina en laat het ons weten.

cc foto: Pieter Pennings