Skip to: Zero Waste Wandeltours weer een succes

Zootje Geregeld website

Ken je dat? Je komt thuis van het boodschappen doen en voordat je je appeltjes, paprika en pasta allemaal hebt uitgepakt, zit je PMD-prullenbak al halfvol met plastic verpakkingsmateriaal. Veel mensen willen wel anders, maar hoe? Met de tips & tricks én de favoriete winkeladresjes van een gids uit de eigen woonplaats, leerden op zaterdag 5 juni meer dan 400 mensen tegelijkertijd hun plastic-footprint drastisch te verkleinen. In de Week Zonder Afval organiseerde Zero Waste Nederland wandel- en fietstours op 33 plaatsen in het hele land.

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten en zorgde haar organisatie ervoor dat op de ruiten van zo’n 7000 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker plakt: een eenvoudige en vriendelijke boodschap die klanten aanmoedigt vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen.

vrouw plakt zero waste sticker op ruit

Pals: “De Zero Waste Wandeltours werden gelopen op 33 plekken in het hele land: van Amsterdam tot Nijmegen en van Sittard tot Harderwijk. De animo was overweldigend! Ook de reacties na afloop zijn erg positief. Men voelt zich geïnspireerd en heeft handvatten gekregen. Er zijn zelfs whatsappgroepjes ontstaan, waarin de deelnemers elkaar gaan blijven helpen.”

Een lokale gids gaf de deelnemers in hun eigen woonplaats tips & tricks over hoe ze in hun eigen omgeving terecht kunnen voor het doen van hun verpakkingsvrije wekelijkse boodschappen. Pals: “Daarnaast was het de bedoeling dat men anderen zou ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in een schonere wereld. Die missie is meer dan geslaagd.”

mensen krijgen uitleg bij winkel bij zero waste wandeltours

Op de site van Zero Waste Nederland vind je tips & tricks voor een duurzamer leven met minder afval op een rijtje. Wil je jouw eigen tips en ervaringen met anderen delen? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Zootje Geregeld.