Skip to: 8 tips voor duurzame Sinterklaascadeaus

Zootje Geregeld website

Cadeautjes zijn altijd leuk om te geven, maar iemand blij maken met een duurzaam presentje is natuurlijk nóg leuker. Ben je voor de feestdagen nog op zoek naar inspiratie voor groene cadeaus? Zootje Geregeld deelt acht tips voor duurzame presentjes. 

Tip 1: maak/vraag een verlanglijstje

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens ongewenste cadeaus tijdens de feestdagen ontvangt? Met een verlanglijstje voorkom je dat een cadeau niet wordt gebruikt of snel wordt weggegooid. Dus vraag om een verlanglijstje én maak ook zelf een wishlist. Zo weet de Sint of de Kerstman precies wat iemand leuk vindt en nog niet heeft. Heeft de ontvanger geen wensen? Dan kun je natuurlijk ook geld doneren aan zijn/haar favoriete goede doel.

Tip 2: ruil speelgoed

Kinderen zijn na verloop van tijd uitgekeken op hun speelgoed, maar je kunt vrienden, familie of buurtgenoten hier nog erg blij mee maken! Of schakel Swap Sint in: dit is een initiatief dat zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven wil geven op lokale speelgoedruilmarkten en via de Swip Swap-app. In jouw directe omgeving kun je speelgoed vinden, ruilen en zo direct op zoek gaan naar het speelgoed dat op het verlanglijstje staat.

speelgoed ruilen

Tip 3: scoor pareltjes in de kringloopwinkel

Uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse ouders blijkt dat bijna driekwart wel eens tweedehands speelgoed koopt. De keuze voor tweedehands lijkt volgens Marktplaats steeds normaler te worden. En dat is niet zo gek, want in de kringloopwinkel of op een tweedehands platform kun je unieke tweedehands cadeautjes scoren: dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Ga bijvoorbeeld op zoek naar vintage schatten, zoals een bijzondere vaas, mooi speelgoed, leuke spelletjes, een goed boek of een toffe vinylplaat. Heb je zelf nog mooie spullen in huis die je niet meer gebruikt, maar die wel een tweede leven verdienen? Dan kun je deze natuurlijk ook cadeau geven of aan de kringloopwinkel doneren.

tweedehands muziekplaten

Tip 4: verras iemand met een belevenis

Een cadeau hoeft niet altijd fysiek te zijn: je kunt iemand ook een leuke belevenis cadeau geven! Denk bijvoorbeeld een uitje naar een klimpark, een (zelfgemaakt) diner, een mooie bos- of strandwandeling, een bon voor een massage, een leuke en leerzame cursus, een bioscoopavondje, een zeehonden safari of een theaterbezoek.

‘Een belevenis als cadeau geven, blijft de ontvanger langer bij en geeft positievere herinneringen aan het cadeau én de gever’.

man en vrouw op klimmuur

Tip 5: kies cadeaus om van te smullen

Eet- of drinkbare cadeautjes komen altijd van pas, omdat je ze altijd ‘op’ kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een pakket met lekkere streekproducten of (bio)biertjes van een lokale brouwerij. Let bij de aanschaf wel op de eventuele dieetwensen van de ontvanger.

Tip 6: geef een reparatie cadeau

Het is misschien iets dat niet vaak cadeau wordt gegeven, maar wel heel handig kan zijn: geef een reparatie voor de toekomst cadeau! Heb je twee linkerhanden? Dan kun je natuurlijk ook voor een paar uur een klusjesman of -vrouw cadeau geven.

man repareert

Tip 7: maak iemand blij met een groene gadget

Ook een tof idee: geef een groene gadget cadeau om afval te besparen. Verras iemand met een leuke herbruikbare meeneembeker of waterfles. Zoiets kan altijd van pas komen. Neemt jouw vriend of vriendin nog altijd boterhammen mee in plastic boterhamzakjes? Dan kun je hem of haar verrassen met een mooie en handige broodtrommel. Bedenk wel van tevoren of jouw groene gadget echt gebruikt gaat worden, anders ligt het cadeau uiteindelijk te verstoffen in de kast.

Tip 8: maak je eigen upcycle- of DIY-cadeaus

Heb je geen groot budget? Dan kun je natuurlijk ook zelf iets maken of upcyclen: zo geef je een persoonlijke noot aan jouw cadeau. Tover bijvoorbeeld een wijnfles en oude eierdop om tot unieke kandelaar. Zo geef je spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven. Of scoor een goedkoop, oud tafeltje in de kringloopwinkel en geef het item een nieuwe look met mooie verf. Is de ontvanger een groot plantenliefhebber en heb je zelf nog leuke planten in huis? Dan kun je ook eigen plantenstekje(s) cadeau geven!

vrouw upcyclet oud tafeltje

Wat zijn jouw tips voor het geven van groene cadeaus? Deel jouw ervaringen en ideeën op de Facebookpagina van Zootje Geregeld!