Skip to: Afval scheiden is het nieuwe normaal

Zootje Geregeld website

Afval scheiden steeds populairder

Goed nieuws over de manier waarop we afval scheiden! Uit een nieuw onderzoek van consumentenprogramma Radar blijkt dat slechts 2 procent van de mensen helemaal niet aan het apart inzamelen van afval doet en 83 procent van de mensen afval scheiden belangrijk vindt. 98 procent van de mensen die aan het onderzoek meededen scheidt zijn afval. Ook al zien sommigen afval scheiden als ingewikkeld, we doen het dus toch bijna allemaal! En voor de instinkers en twijfelgevallen biedt de afvalscheidingswijzer op onze site uitkomst.

Meer afval gescheiden ingeleverd

We hebben het al eens eerder genoemd: afval scheiden wordt steeds populairder. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Van de ruim 35.000 deelnemers aan het onderzoek gooit 98 procent hun afval gescheiden weg. Hierbij is de meest gescheiden stroom afval het papier, dat 95 procent van de mensen apart inlevert. Ook glas (91 procent) en chemisch afval (82 procent) gooien we netjes apart weg. Bij textiel valt nog een slag te slaan: 75 procent leveren we daar apart van in. Toch gaat het goed met de afvalscheiding in Nederland, want bij alle soorten afval wordt er meer apart ingeleverd dan 2 jaar geleden.

Verbeterpunten in het afval scheiden

Daarnaast laat het onderzoek zien dat 51 procent van de mensen niet álle afvalstromen scheidt. Redenen om niet te scheiden zijn onder andere omdat afvalscheiding niet aangeboden wordt door een gemeente, er geen plek is in huis of omdat het inzamelingspunt te ver weg staat. Ook vindt 1 op de 5 mensen afval scheiden ingewikkeld. Instinkers blijven bijvoorbeeld de chipszak, de pizzadoos en het drinkglas. Bij deze moeilijke gevallen gooit 60 procent van de mensen het bij het restafval en maar 20 procent zoekt een twijfelgeval op. En dat terwijl via de afvalscheidingswijzer op onze site het snel en makkelijk te zien is waar afval heen moet. Want het gescheiden inleveren van afval zorgt dat we meer kunnen hergebruiken.

Meer lezen over afval scheiden? Kijk dan hier op Zootje Geregeld.