Skip to: DIY: houten kerstboom van takken

Zootje Geregeld website

Kerst staat weer voor de deur! En dat betekent dat in steeds meer huizen de kerstboom weer een plekje verovert in de woonkamer. Dat zorgt voor een heerlijke kerstsfeer in huis, maar duurzaam is het niet. Gelukkig zijn er ook veel leuke (herbruikbare) alternatieven. Ben jij op zoek naar een gezellige én duurzame boom? Deze houten kerstboom van takken kun je elk jaar opnieuw weer een plekje geven in je woonkamer.

kerstboom van takken met lichtjes

Dit heb je nodig

  • Een zaag
  • Ongeveer 40 droge takken. Tip: vraag eventueel aan familie en vrienden of zij thuis restanten hebben liggen van het snoeien of gebruik takken van een oude kerstboom.
  • Een groot houtblok of stronk
  • Een boor
  • Een rechte staaldraad of stalen buis met kleine diameter

Stap 1: zaag de takken op maat

Als eerste stap zaag je de takken op verschillende lengtes. De lengte van de takken bepaalt hoe breed jouw kerstboom wordt (de diameter). Wil je een grote kerstoom? Begin dan bijvoorbeeld met drie takken van 60 cm. Zaag de volgende reeks van drie takken op 55 cm, de daaropvolgende reeks van drie takken op 50 cm etc. Wil je liever een wat kleinere boom? Begin dan bijvoorbeeld op 30 cm.

Stap 2: boor gaten in de takken en in de stronk

Boor vervolgens in het midden van de houten stronk een gat. Zorg dat het gat dezelfde diameter heeft als de stalen buis en zet de buis vast in de stronk. Boor ook in het midden van elke tak een gaatje waar de stalen buis doorheen kan.

houten stronk met gat

Stap 3: rijg de takken aan de stalen buis

Rijg vervolgens de takken aan de stalen buis. Begin met de langste takken en eindig met de kortste takken. Zorg dat elke volgende tak een andere richting op wijst. Et voilà: je eigen houten kerstboom van takken!

houten kerstboom van takken

Op zoek naar meer tips voor een groene kerst? Check dan het online magazine van Zootje Geregeld boordevol inspiratie voor duurzame kerstversiering, cadeaus en feestkleding.