Skip to: 4 tips voor duurzame kerstversiering

Zootje Geregeld website

De winkels liggen inmiddels weer vol met kerstverlichting, kerstboomversiering en andere decoratie. Wil jij dit jaar ook uitpakken met kerst én duurzame keuzes maken? Zootje Geregeld helpt je op weg met deze leuke tips en ideeën voor een ‘groene kerst’. Van het kiezen van een groene kerstboom tot het maken van je eigen kaarsen.

Tip 1: creëer een sfeervolle kersttafel met vintage items

Check eerst welke kerstversiering je al in huis hebt. Wil je toch graag iets nieuws kopen, neem dan eens een kijkje bij de lokale kringloop of op een tweedehands platform. Veel kringloopwinkels hebben een kerstafdeling waar je de mooiste (kerst)pareltjes kunt scoren, zoals unieke kerstballen, een bijzondere kandelaar of prachtig servies.

tafel met kerstversiering

Heb je zelf kerstversiering in huis die je niet meer gebruikt? Geef het dan een tweede leven door het naar de kringloop te brengen. Als je je oude kerstballen inlevert bij kringloopwarenhuis Het Goed of een vestiging van Intratuin, dan zorgen zij dat deze in een kerstpakket terecht komen bij gezinnen die het minder breed hebben.

Tip 2: maak kaarsen van restjes kaarsvet

Met kaarsen maak je jouw gezellige kersttafel helemaal af. Heb jij nog restjes kaarsvet in huis? Gooi ze dan niet weg, maar maak er zelf nieuwe kaarsen van. Verwarm de kaarsstompjes au-bain-marie in een pan en giet het gesmolten kaarsvet in oude koffiekopjes, lege jampotjes en blikjes. Of gebruik een (klein) drinkpak als mal voor de het kaarsvet. Ontdek hier hoe je kaarsen maakt van oud kaarsvet.

zelf kaarsen maken

Tip 3: ga voor een groene kerstboom

Ga je voor een echte kerstboom of een kunstboom? Wat je ook kiest: de ene boom is niet duurzamer dan de ander. De klimaatimpact is voor beide bomen vergelijkbaar met een autorit van 25 km. Kies daarom voor een boom uit de buurt. Als je voor een kunstboom gaat, kies dan voor een exemplaar dat lang meegaat of koop een tweedehands kunstboom. Wil je liever een echte kerstboom? Dan kun je deze soms ook huren of adopteren in de buurt.

Bonustip: vaak zitten echte kerstbomen in een (plastic) netje verpakt. Gooi deze netten weg bij het restafval. Ze geven namelijk problemen in de sorteerinstallatie van plastic verpakkingsafval. De netten draaien zich om de messen van de maalmolens en ander afval blijft haken in de netjes.

meisje in achterbak van auto met kerstboom

Tip 4: knutsel een kerstster van oude takken

Ben je geen fan van de kerstboom, maar wil je toch je huis versieren? Met wat droge takken, touw, kerstballen en takjes groen maak je in een handomdraai een leuke kerstster! Dus duik je tuin in om snoeiafval te verzamelen of speur naar mooie losse takken in het bos. Denk aan klimop, dennentakjes of lavendeltakjes. Benieuwd hoe je zo’n kerstster maakt? Check dan hier het stappenplan.

kerstster gemaakt van takken

Wat zijn jouw tips voor duurzame feest- en kerstversiering? Deel jouw ervaringen en ideeën op de Facebookpagina van Zootje Geregeld!