Skip to: DIY: kruidentuintje van een oude pallet

Zootje Geregeld website

Wist je dat je van een oude pallet heel makkelijk een kruidentuintje kunt maken? Zo haal je verse smaakmakers uit je eigen tuin én geef je op een creatieve manier een oude pallet een tweede leven! Deze ‘verticale kruidentuin’ neemt niet veel ruimte in, dus je kunt hem ook op je balkon plaatsen. We leggen je stap voor stap uit hoe je zo’n kruidentuintje maakt.

pallet met kruiden

Benodigdheden

  • Stevige oude pallet (niet-geïmpregneerd). Als je zelf geen pallet hebt liggen, kun je ook vragen of familie of vrienden er een hebben liggen. Of kijk op Marktplaats of je er een kunt ophalen bij jou in de buurt
  • Drie niet-geïmpregneerde houten planken met dezelfde lengte en breedte als de balken aan de onderkant van de pallet (zie stap 1)
  • Hamer en spijkers
  • Worteldoek
  • Nietpistool
  • Turfvrije potgrond
  • Biologische zaadjes of kruidenplantjes naar keuze, zoals basilicum, munt, tijm, rozemarijn of oregano
gereedschap om te timmeren

Stap 1: Timmer de planken vast

Til de pallet overeind, zodat hij rechtop staat. Zorg dat de achterkant van de pallet naar je toe is gericht (zie foto hieronder). Bevestig vervolgens de losse planken bovenop de drie balken, zodat er drie ‘plantenbakjes’ ontstaan. Timmer de plankjes goed vast met spijkers. Keer de pallet vervolgens om, zodat de bakjes met de open kant naar boven staan.

pallet

Stap 2: Bevestig het worteldoek

Vervolgens breng je het worteldoek aan in de bakjes. Het worteldoek zorgt ervoor dat de aarde niet door kiertjes van de pallet heen kan vallen. Knip of snijd het worteldoek in het juiste formaat, afhankelijk van de grootte van de bakjes in de pallet. Bij onze pallet hielden we een formaat aan van 40 x 55 cm per bakje. Bevestig het worteldoek in de bakjes met het nietpistool. Het nieten werkt het beste als je de pallet plat op de grond legt, maar sommige delen kun je alleen nieten als je de pallet rechtop zet.

hand niet nietjes met nietpistool in pallet

Stap 3: Vul de bakjes met potgrond

Plaats de pallet op de gewenste locatie in jouw tuin of op je balkon. Zet de pallet op een zonnige plek waar de kruidenplantjes voldoende zonlicht krijgen. Vul de plantenbakjes vervolgens met potgrond tot iets onder de rand. Zorg ervoor dat de aarde goed is verdeeld in de verschillende bakjes. Kies bij voorkeur voor turfvrije potgrond, zoals potgrond op basis van kokos. Dat is beter voor het milieu.

aarde in plantenbak scheppen

Stap 4: Plaats de zaadjes of planten in de bakjes

Bekijk de instructies op de verpakking van de zaadjes, zodat je weet hoe diep de zaadjes moeten en hoe ver ze uit elkaar gezaaid moeten worden. Je kunt ook (jonge) kruidenplanten kopen in plaats van zaadjes. Maak in dat geval kleine inkepingen in de aarde op de plekken waar je de plantjes wilt plaatsen. Haal de plantjes uit de pot en plaats ze voorzichtig in de aarde. Zorg dat de wortels bedekt zijn met aarde en druk de aarde rondom de plantjes aan. Besprenkel de aarde met water. Et voilà: daar staat je eigen kruidentuintje! Geef de plantjes regelmatig water, want de aarde kan snel uitdrogen.

Tip: kies bij voorkeur voor biologische zaden en/of planten, deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor bijen. Biologische zaden en planten kun je onder andere kopen via Zaadgoed en Wilde Weelde.

pallet met kruiden

Op zoek naar meer leuke DIY’s met oude pallets? Bekijk dan deze creatieve ideeën voor het upcyclen van oude pallets.