Skip to: Drie ervaringen met de menstruatiecup

Zootje Geregeld website

Drie verschillende vrouwen, drie verschillende ervaringen. Zootje Geregeld ging op pad en interviewde vrouwen die in aanraking zijn gekomen met de menstruatiecup. Lees hun ervaringen hieronder.

Lotte

Lotte (22) gebruikt de menstruatiecup al 1,5 jaar en koos destijds voor dit alternatief om afval te besparen en dus bij te dragen aan een beter milieu. Ze zegt ook dat het gebruiksgemak een erg fijne bijkomstigheid is: ‘je hoeft de cup maar twee keer per dag te vervangen, en aangezien dat de avond en ochtend voor mij zijn, kan ik het gewoon thuis doen’. Het was in het begin wel even spannend om te ervaren hoe de cup het beste inbracht en verwijderd kan worden, maar dat ging gelukkig goed. Het enige ongemakje dat ze ervaren heeft was tijdens haar wandelvakanties, dan is het schoonmaken ervan wat moeilijk omdat ze geen wasbakje in de buurt heeft. Maar ze kwam al snel met de oplossing om voor die dagen gewoon tampons te gebruiken en daarna weer enthousiast de menstruatiecup te gebruiken. Ze raadt het product zeker aan: ‘ik hoef niet meer de hele dag met tampons of maandverband te sjouwen!’

Ik hoef niet meer de hele dag met tampons of maandverband te sjouwen!

Saskia

Saskia (46) gebruikte de menstruatiecup voor een tijdje. Ondanks dat het product voor haar wel degelijk voordelen had, zoals het niet hoeven meenemen van maandverbanden en tampons, past het product niet bij haar. ‘De cup zit voor mijn gevoel snel vol en ik voel het pinnetje soms zitten’, zijn nadelen die zij ervaren heeft. Ook vindt ze het vervelend dat er op het toilet op het werk geen wasbakje aanwezig is en de cup dus niet omgespoeld kan worden. Ze zegt dat ze haar ervaring onderling met vrouwen bespreekt, en dat er ook vrouwen van haar leeftijd zijn die de menstruatiecup wél gebruiken.

Veerle

Veerle (22) staat op het punt de menstruatiecup te proberen. Haar redenen ervoor zijn dat het op den duur goedkoper is en er geen afval wordt geproduceerd. Op dit moment gebruikt ze nog tampons en maandverbanden, maar ze heeft de menstruatiecup wel al in huis gehaald. ‘Het lijkt me best moeilijk om de cup in te brengen omdat die er best groot uit ziet’, zei ze over haar verwachtingen. Ze is bang dat het een klein zootje wordt bij het verwijderen van een volle menstruatiecup, maar ze zei ook dat het zal meevallen omdat ze er nog niemand over heeft gehoord. Van haar vriendinnen heeft ze namelijk alleen maar positieve ervaringen gehoord.

En jij?

Sommige vrouwen vinden de menstruatiecup een ideaal alternatief voor de maandverbanden en tampons. Natuurlijk zijn er ook nog andere alternatieven zoals wasbare maandverbanden. Heb jij een ervaring met (duurzame) menstruatieproducten die je graag zou willen delen met andere vrouwen? Ga naar onze Facebookpagina en maak het bespreekbaar!

cc foto: Bigstock, de vrouwen uit het artikel zijn niet de vrouwen op de foto