Skip to: Een zomer zonder nieuwe kleren

Zootje Geregeld website

Zomer zonder nieuwe kleren

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, goed voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de luchtvaartindustrie én de internationale scheepvaart bij elkaar. Daarnaast verbruikt de sector ontzettend veel water. Een voorbeeld: er is 2.700 liter nodig om één katoenen t-shirt te maken. Als je daarbij bedenkt dat kleding nog te vaak in lagelonenlanden onder slechte arbeidsomstandigheden wordt gemaakt, kun je maar één conclusie trekken: dat moet anders kunnen! Dat vonden ook de bedenkers van de ‘Slow Fashion Summer’. Om meer mensen te laten zien dat het ook anders kan, bedachten ze een campagne met als grote uitdaging: de hele zomer géén nieuwe kleren kopen.

Veertig kledingstukken per jaar

Het kost niet alleen veel energie onze nieuwe kleding te maken, er wordt ook veel kleding weggegooid. Uit cijfers van Irene Maldini, onderzoeker Fashion & Technology aan de HvA, blijkt dat er in Nederland jaarlijks 51 miljoen kledingstukken in de verbrandingsoven eindigen. Het aantal kledingstukken dat de consument zelf weggooit is nóg groter: elk jaar danken we ongeveer 688 miljoen kledingstukken af. Volgens Maldini komt dat neer op ongeveer veertig kledingstukken per jaar.

Geen nieuwe kleren

De bedoeling van de Slow Fashion Summer is dat zoveel mogelijk mensen drie maanden lang geen nieuwe kleren kopen. Via de website www.slowfashionsummer.org kun je laten weten dat je meedoet. Er zijn ook al een paar BN’ers die hebben aangegeven mee te doen: ondernemer Nina Pierson bijvoorbeeld en zanger Ralf Mackenbach. Durf jij het aan om drie maanden niets nieuws te kopen? Schrijf je dan nu in via de website. Dat kan nog tot de eerste dag van de zomer (21 juni), daarna gaat de Slow Fashion Summer van start.

Lees ook op Zootje Geregeld: ‘Oh la la: Frankrijk wil onverkochte kleding gaan weggeven

Tien Slow Fashion tips

Tips over Slow Fashion? Neem ook eens een kijkje op de website van Milieu Centraal. Daar staan onder andere tien tips om langer met je kleding te doen en duurzamer in te kopen.

Bekijk hier de video van de Slow Fashion Summer Campagne: