Skip to: Oh la la: Frankrijk wil onverkochte kleding gaan weggeven.

Zootje Geregeld website

Frankrijk wil moteketens dwingen kleding weg te geven

Frankrijk staat bekend om de mooiste Haute Couture, maar de Fransen gooien ook een hele hoop goede kleding in de verbrandingsoven. Grote modeketens zoals H&M verbranden jaarlijks miljoenen tonnen goede kleding omdat het niet is verkocht. Want hoe krom het ook klinkt: voor modeketens is het vaak economisch interessanter om oude kleding te verbranden dan te recyclen. Het milieu denkt daar natuurlijk anders over en de Franse regering inmiddels gelukkig ook: die heeft besloten de strijd tegen de kledingverspilling aan te gaan. De overheid wil nu dat de modehuizen hun onverkochte kleding gratis weggeven aan liefdadigheidsorganisaties die er een nieuw leven voor weten.

Negen kilo kleding per persoon

De Fransen kunnen er trouwens wat van. Volgens de krant Le Figaro kopen Fransen per jaar ongeveer negen kilo aan textiel en wordt maar een derde daarvan gerecycled. Maar in Nederland gooien we ook bakken vol goede kleding weg. Uit cijfers van Irene Maldini, onderzoeker Fashion & Technology aan de HvA, blijkt dat er hier jaarlijks 51 miljoen kledingstukken in de verbrandingsoven eindigen. Het aantal kledingstukken dat de consument zelf weggooit is nóg groter: elk jaar danken we ongeveer 688 miljoen kledingstukken af. Volgens Maldini komt dat neer op ongeveer veertig kledingstukken per jaar. Daar kun je flink wat kasten mee vullen.

Fashion test

Heb je zelf wel eens geteld hoe vaak je nieuwe kleren koopt? En wat doe jij met je oude kleren? Doe de Fashion test op de website van Milieu Centraal en kijk wat voor een Fashion type je bent.

Wol of polyester

Ook staan er handige slow fashion tips op de site, zoals een uitgebreid vergelijking van de milieu-impact van verschillende materialen. Zo is de milieubelasting van dat natuurlijke wollen truitje een stuk hoger dan van een truitje van polyester. Bekijk een vergelijking van alle stoffen hier.

Lees ook op Zootje Geregeld: ‘Wat is dat ge-waste’.

Bron: NOS
CC foto: Flickr