Skip to: 5 ideeën voor afvalvrij inpakmateriaal

Zootje Geregeld website

De feestdagen zijn compleet met feestelijk verpakte cadeaus. Maar na het openen van de cadeaus liggen al die feestelijke verpakkingen verfrommeld op de grond. Kan dat niet anders? Hoe kun je feestelijk inpakken zonder papierverspilling? Simpel: gebruik alternatieve verpakkingsmaterialen die je gewoon in huis hebt. We zetten de ideeën voor jou op een rij.

Idee 1: Kranten, magazines en kindertekeningen

Neem eens een kijkje in je papierbak. Met oude kranten en kleurrijke pagina’s uit tijdschriften pak je de cadeaus mooi in. En wat dacht je van al die receptenmagazines die we uit de supermarkt meenemen? Wikkel het cadeau in je favoriete recepten en zeker weten dat het een dubbele verassing gaat worden. Of gebruik een oude kleurplaat van je kind als inpakpapier voor een klein cadeautje.

cadeaus ingepakt in karton op tafel

Idee 2: Textiel

Gebruik sjaaltjes die je niet meer draagt of oude theedoeken die je niet meer gebruikt om je cadeaus mee in te pakken. Zo heb je ook nog eens twee cadeaus in één. Daag jezelf uit en neem een kijkje naar de furoshiki wikkelmethode. Deze traditionele Japanse manier van spullen vervoeren is ook hier in Nederland helemaal trendy.

Idee 3: Gebruikte verpakkingen

Verpak kleine cadeaus in een wc-rolletje: vouw de uiteinden naar binnen en je hebt een mini envelopje gemaakt. Oude schoenendozen zijn ideaal voor de grotere of breekbare cadeaus. Tover glazen potjes of andere gebruikte verpakkingen met wat creativiteit om tot een originele verpakking. Heb je zelf een ingepakt cadeautje gekregen? Vouw het papier dan netjes op en gebruik het opnieuw.

Idee 4: Kringloopwinkel wikkels

Kringloopwinkels bieden heel veel opties: gebruik oude landkaarten, blikken trommels, leuke doosjes, sjaaltjes of restjes behangrollen als inpakmateriaal.

cadeau inpakken in tweedehands trommel

Idee 5: Gerecycled papier

Wil je de cadeaus toch écht inpakken met inpakpapier? Kies dan voor gerecycled papier dat te herkennen is aan het FSC of PEFC logo. Bij vele cadeauzaken zijn deze rollen verkrijgbaar.

Strikjes

Maak je afvalvrije cadeauverpakking helemaal af met een strikje of takje groen. Wellicht heb je ergens nog bolletjes wol of restjes touw liggen. Neem een takje groen, zoals een dennentakje, een rozemarijntakje of klimop om het cadeau die extra feestelijke uitstraling te geven.

Heb jij nog meer tips voor afvalvrij inpakken? Deel je idee met ons op Facebook. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor duurzame presentjes? Check dan deze handige tips voor groene cadeaus.