Skip to: Koken met restjes: ‘Weggooien is zo passé’

Zootje Geregeld website

Yvette van Boven maakt een broodpuddingtaart van oud brood

Weet jij wat er op de eerste plaats staat in de top tien van meest weggegooid voedsel in Nederland? Het zal je misschien niet verbazen, dat is brood. Meer dan negen kilo per persoon per jaar gooien we daarvan in de prullenbak. Dat is maar liefst 22 procent van al het (nog goede) eten dat we weggooien. What a waste!

Veertig kilo per jaar

Voedselverspilling; we willen ons er niet schuldig aan maken, maar ondertussen gooien we per persoon elke jaar ongeveer veertig kilo goed voedsel weg. Niet alleen brood, ook groente, fruit, zuivel en vlees gaan de prullenbak in terwijl ze nog prima te eten zijn.

Koken met restjes

En dat terwijl je met – bijvoorbeeld oud brood – nog zoveel lekkers kunt maken. De bekende Nederlandse kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven weet er wel raad mee: het liefst zou ze nooit iets weggooien, maar dat zit er in haar vak niet in. Speciaal voor de laatste aflevering van haar kookprogramma ‘Koken met Van Boven’ besloot ze heel toepasselijk de restjes op te maken.

In ‘Op water en brood’ maakt Van Boven een Bread and Butter broodpuddingtaart XL van oud brood en van afgekeurd fruit maakt ze een theegelei voor bij de taart of voor bij een kaasplankje. Weten hoe? Kijk de uitzending hier terug.

Meer tips en trucs tegen voedselverspilling

Klik ook nog even door naar onze Trash Hack #3 voor meer tips en trucs om op maat te koken zodat je minder weg hoeft te gooien. Wat doe jij eigenlijk met je oude brood of met restjes eten die nog goed zijn?