Skip to: Lekker, overrijp fruit!

Zootje Geregeld website

Lekker hoor, die warmte, maar niet voor je fruit: voor je het weet liggen die zoete perziken en frisse meloen overrijp en bruin in de fruitschaal. Zootje Geregeld zette een paar tips op een rijtje hoe je voorkomt dat dit fruit in de afvalbak verdwijnt.

Fruit feitjes

De meeste soorten fruit rijpen veel sneller bij warme temperaturen. Dit komt door de snellere aanmaak van het stofje ethyleen. Dit is een rijpingshormoon dat zorgt dat fruit ook na het plukken nog rijpt. De ene vrucht maakt meer van dit hormoon aan dan de ander. Banaan en appel bijvoorbeeld hebben veel ethyleen en kunnen zelfs het rijpingsproces van ander fruit versnellen. Bewaar daarom banaan en appel apart van andere fruitsoorten zodat deze langer goed blijven in de warmte. Hier lees je welk fruit je het beste apart kan bewaren.

Verkoeling voor je fruit

Fruit blijft dus langer houdbaar in de koelkast vanwege de lagere temperatuur. Dit geldt echter niet voor al het fruit, dus check dit lijstje van het voedingscentrum met fruitsoorten die je in de koelkast kan bewaren. Zorg er ook voor dat fruit niet nat wordt of te dicht op elkaar ligt want ook dit maakt dat het sneller bederft. Vooral zacht fruit zoals frambozen en kersen zijn hier gevoelig voor.

Overrijpe recepten

Mocht het toch gebeuren dat je fruit niet meer lekker is om los op te eten, geen zorgen! Er zijn allerlei recepten waarin je fruit kan verwerken. Natuurlijk kan je er een smoothie van maken met (soya)yoghurt en ijsklontjes. Maar heb je al eens gedacht aan zoet bananenbrood, wafels of havermoutkoekjes van overrijpe bananen? Ook heel lekker en koel is Frozen Yoghurt als ontbijt of vruchtenijs als toetje. Of wat dacht je van confituur van (rood) fruit? Jummie!

Met dit recept voor bananenpannenkoekjes van overrijpe bananen heb je binnen 5 minuten een heerlijk ontbijt:

Ingrediënten:

 • 1 ½ overrijpe bananen
 • 3 eieren, licht losgeklopt
 • 25 gram gedroogde kokosrasp
 • 75 gram blauwe bessen
 • ¼ tl kaneel, voor eroverheen
 • 3 eetlepels (kokos)olie, om in te bakken
 • 2 eetlepels ahornsiroop of volle yoghurt, voor eroverheen (als je wilt)

Bereiden:

 • Prak de bananen fijn met een vork.
 • Doe ze in een middelgrote mengkom en klop de eieren en kokos erdoor. Voeg de bessen toe (bewaar er een paar voor eroverheen) en roer erdoor.
 • Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan en schep er 2 eetlepels van het beslag in voor elke pannenkoek.
 • Keer ze voorzichtig met een spatel om als de bovenkant niet vloeibaar meer is en ze aan de onderkant goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Bak de andere kant 1 minuut.
 • Strooi de bessen of kokosrasp over de pannenkoekjes. Voor de finishing touch kan je ze ook nog met een beetje ahornsiroop of yoghurt

Eet smakelijk!

GFT tips

En de restjes en schillen van het fruit? Die gooi je natuurlijk bij het GFT (of in je eigen compostbak). En met deze tips hoef je je ook geen zorgen te maken over een stinkende GFT bak.

CC foto’s: wikimedia en pixabay