Skip to: Sieraden gemaakt van oude telefoons

Zootje Geregeld website

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders hun oude mobieltjes thuis laat verstoffen. En dat terwijl er hele waardevolle grondstoffen in zitten, zoals zilver en goud. Josette wil aan mensen laten zien dat je deze op een mooie manier een tweede leven kunt geven. Daarom maakt ze sieraden van gerecycled goud en zilver uit afvaltelefoons. In deze TrashTalk vertelt ze meer over haar circulaire sieradenmerk NoWa.

Wat is er zo bijzonder aan jullie sieraden?

josette

NoWa staat voor No Waste. We maken als eerste ter wereld sieraden van gerecycled goud en zilver uit afvaltelefoons. From Trash to Treasure. Alle sieraden worden met de hand gemaakt hier in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan kettingen, ringen en armbandjes.

Bijna iedereen op deze aarde heeft een mobiele telefoon. Het probleem is dat bijna niemand weet dat hier waardevolle grondstoffen in zitten zoals goud en zilver. Daarom liggen er alleen al in Nederland miljoenen telefoons gewoon te verstoffen in lades. Met onze producten maken we circulariteit tastbaar voor het grote publiek. Ook richten we ons op educatie voor zowel kinderen als volwassenen én doen we grote inzamelingscampagnes bij bedrijven. Dit allemaal om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de waarde van afval en mensen aan te zetten tot recyclen op een leuke en effectieve manier.”

Wat tof! Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Jaren geleden deed ik een opdracht bij Closing the Loop. Dat is een bedrijf dat afvaltelefoons inzamelt in Afrika en deze op een verantwoordelijke manier laat recyclen naar grondstoffen zoals koper, goud en aluminium. Een duurzaam initiatief waar de grote bedrijven wel oor naar hebben. Deze bedrijven geven Closing the Loop opdracht om de telefoontjes namens hen te recyclen. Een slim businessmodel en aantrekkelijk verhaal naar de klant. Afval-compensatie, voor de grondstoffen in je telefoon. De cirkel is weer rond. Daarbij ligt de focus vooral op bedrijven. Ik wil mij richten op de consument. Zo wordt het verhaal tastbaar en zien mensen hoe het anders kan.”

afvalberg met telefoons

Hoe gaan jullie bij NoWa te werk?

“Miljoenen afvaltelefoons worden door Closing the Loop in Afrika ingezameld. Deze telefoons worden in Europa gerecycled omdat dat daar niet kan. Daarna kopen we dat specifieke goud en zilver en brengen het naar de gieter of naar de goudsmid. Zij maken er vervolgens (onderdelen van) sieraden van. De designs die door de gieter worden gegoten zien er strak uit. Bij de designs die de goudsmid maakt zie je dat ze met de hand zijn gemaakt. Elk ontwerp is uniek. Vervolgens gaan de designs naar een sociale werkplaats. Daar worden de sieraden ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

vrouw maakt sieraad

Waarom is het zo belangrijk om e-waste te recyclen?

“e-Waste is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Het is bijna niet te bevatten om hoeveel het gaat. Wereldwijd wordt er nog maar 20% van al het e-waste gerecycled. Dit moet echt meer worden. Onze grondstoffen raken op dus we moeten wel. Alleen al in Nederland liggen er miljoenen telefoons in lades, niks te doen. Die willen wij inzamelen!”

telefoons in handen

Wat is jouw gouden tip voor de lezer?

“Probeer je telefoon zo lang mogelijk te gebruiken! Mocht je echt aan een nieuwe toe zijn, koop dan tweedehands. Check dan nog even of je je oude telefoon eerst:

  • Kan laten hergebruiken (door iemand anders)
  • Nog een leven kan geven door ze naar de kringloop te brengen of op Marktplaats te verkopen
  • Voor iets anders kan gebruiken zoals beveiligingscamera of ‘muziektelefoon’
  • Nog te repareren is

Is dat niet het geval? Dan is ‘ie ready voor recycling! Zorg dat persoonlijke data en belangrijke gegevens overgezet of verwijderd zijn. Dat kan heel makkelijk in 3 stappen. Lever je oude telefoon vervolgens in via NoWa of bij een inzamelbak bij jou in de buurt.”

sieradendoosje van NoWa met ketting