Skip to: Trashpacker Tijmen motiveert mensen wereldwijd om afval te rapen

Zootje Geregeld website

In 2017 vertrok Tijmen Sissing voor zijn backpackreis naar Zuidoost-Azië. Wat begon met het opruimen van een vervuild strand, leidde uiteindelijk tot een wereldwijde beweging van Trashpackers. In deze TrashTalk vertelt hij meer over het ontstaan van deze beweging en zijn ervaringen als Trashpacker.

tijmen sissing met afval op stran

Hoe is Trashpackers ontstaan?

“In 2017 ben ik voor twee jaar naar Zuidoost-Azië vertrokken om daar rond te reizen en zelf proactief een maatschappelijke bijdrage te leveren. Tijdens mijn reis kwam ik zo’n enorm vervuild strand tegen dat ik dacht: dit moet ik opruimen. Ik besloot mijn actie te filmen om anderen te inspireren. Maar die film heb ik nooit hoeven uitbrengen, want toen ik begon met opruimen, gingen mensen míj filmen. Mensen waren verbaasd, sommigen dachten zelfs dat ik een taakstraf had. Toen ik die avond terugliep kwam een meisje op mij af. Ze liet een video zien en vroeg: ‘hé ben jij dit?’ Toen ik zag dat die video 250.000 keer was bekeken, wist ik dat ik viral ging. Vanaf toen heb ik mezelf de Trashpacker genoemd. Inmiddels is er een wereldwijde beweging van Trashpackers.”

“Een trashpacker is een backpacker die afval opruimt, zoveel mogelijk hergebruikt en single use plastic en ander afval reduceert.”

trashpackers met afval

Hoe reageren anderen als ze je afval zien rapen

“Tot nu toe alleen maar positief! Van bedankjes tot duimen die de lucht ingaan, glimlachjes of ze uitten hun medezorgen over al het zwerfafval. Toen ik als backpacker stranden in Azië aan het opruimen was, bracht dat ook wat anders teweeg. Er zijn genoeg toeristen waar de lokale bevolking niet altijd even blij mee is, maar als ze dan toeristen zien die meehelpen met het schoonmaken van hun land: dat maakt kennelijk wat los. Ik heb hele betrokken inwoners ontmoet die kwamen meehelpen met mijn opruimacties, dat is te gek!”

“Ik geef wekelijks inspiratiesessies over zwerfafval voor verschillende doelgroepen, uiteenlopend van grote bedrijven tot scholen, congressen en gemeenten in het binnen- en buitenland. Met name op scholen is het belangrijk om een influencer in te zetten die zich bezighoudt met afval verminderen. Een soort rolmodel waar ze zich aan kunnen verbinden, waardoor de negativiteit rondom zwerfafval oprapen er een beetje afgaat.”

tijmen sissing spreekt voor klas met kinderen

Hoe blijf je gemotiveerd, ondanks dat er elke dag weer nieuw afval in de natuur belandt?

“Ik laat me motiveren dóór het probleem. Hoe meer werk er aan de winkel is, hoe groter mijn motivatie. Ik leef niet in de waan dat ik de hele wereld ga verbeteren en al het plastic uit de oceaan kan halen, maar wel dat ik mijn aandeel daarin kan hebben. En ik zie dat het heel aanstekelijk werkt als je dingen dicht bij jezelf houdt en je eigen vierkante meter probeert aan te pakken. De laagdrempeligheid maakt ook dat anderen ermee aan de slag gaan en zien dat het echt effect heeft.”

“Ik word juist gemotiveerd door het probleem dat er is: hoe groter het probleem, hoe groter de motivatie.”

Jullie hebben ook een platform: wat kunnen we daarop vinden?

“Op het platform van Trashpackers kun je proactief events aanmaken: alleen, met school of met je bedrijf. Het doel is om met zoveel mogelijk mensen 100.000 vuilniszakken in een jaar op te halen, in de hoop dat dat een aanjager is voor duurzame gedragsverandering. Ik geloof dat opruimen altijd iets doet met je houding tegenover plastic en dat het goed is voor je geest.”

trashpackers op het strand met vuilniszakken

Je rijdt rond in een Cruise 2 Reduce bus, hoe zit dat?

“De Cruise 2 Reduce bus is een recycle bus met vier recycling machines erin. Daarmee kunnen we grondstoffen (plastic afval) ter plekke recyclen tot bijvoorbeeld plantenbakjes of frisbees. In de workshop laten we duidelijk zien dat maar heel weinig plastic kan worden gerecycled. Het is ook niet duurzaam, want het hele systeem wat is opgezet om te kunnen recyclen kost veel energie. We cruisen het land door om iedereen te inspireren om afval preventief te verminderen.”

“Met de recyclebus cruisen we het land door om iedereen te inspireren om afval preventief te verminderen.”

kinderen en tijmen sissing bij cruise to reduce bus

Wat is jouw tip voor onze lezers?

“Als je impact wil maken, dan kun je direct beginnen bij jezelf. Kijk eens in je eigen prullenbak of naar wat er bijvoorbeeld op jouw school of kantoor rondgaat aan afval. Heeft iedereen nog steeds een plastic beker of juist een eigen mok voor koffie? Wordt er überhaupt afval gescheiden op je werk? Stel dan eens de vraag aan de directeur waarom dat niet gebeurt. Ook juist als jongere kun je veel impact maken: het begint vaak bottom-up. Er is niks sterkers dan een medewerker die zelf de eerste stap zet en een kritische noot plaatst. Kortom, practice what you preach!”

Wil je je ook aansluiten bij Trashpackers? Ga dan naar www.trashpackers.org Meer weten? Volg Trashpacker Tijmen op LinkedIn of neem een kijkje op Facebook, Instagram of de Trashpackers app.

trashpackers met afval