Waarom kun je wel bier krijgen in statiegeldflessen maar geen wijn? Dat vraagt ook Ilja Gort, wijnboer en schrijver, zich af. Wijnflessen belanden nu in de glasbak en na een heel recyclingsproces wordt er weer nieuw glas van gemaakt. Statiegeldflessen daarentegen kunnen heel vaak opnieuw gevuld worden totdat ze versleten zijn en dan alsnog naar de recycling gaan. Ilja Gort pleit daarom voor wijn in statiegeldflessen. Zootje Geregeld sprak hem over zijn ideeën hierover.
Bonjour Ilja! Hoe kwam je op het idee voor statiegeldwijnflessen?
“We willen met Château La Tulipe wijn maken in harmonie met de natuur en produceren onze wijnen zo duurzaam mogelijk. Ik erger me enorm aan die berg glas die we produceren. We hebben van alles geprobeerd om andere verpakkingsmaterialen te gebruiken, maar goede alternatieven zijn er niet. Plastic is makkelijker om te smelten dan glas, maar er zijn verschillende bezwaren tegen plastic verpakkingen voor wijn. De smaak van wijn gaat sneller achteruit in een plastic fles en mensen willen geen wijn verpakt in plastic. We hebben ook blik, papier en stro geprobeerd maar om allerlei redenen werkt dat niet of wil de consument het niet. Glas blijft als enige optie over, dus statiegeld zou een fantastische optie zijn om de flessen te verduurzamen.”
Wat is er volgens jou nodig om statiegeld op wijnflessen te krijgen?
“Er zijn ontzettend veel wijnproducenten en zij gebruiken allerlei verschillende vormen en kleuren flessen. Logistiek gezien is het niet te doen is om al deze verschillende flessen in te zamelen via een statiegeldsysteem en weer af te leveren bij de juiste producent. Het zou goed zijn om een standaard wijnfles te hebben waar alleen een eigen etiket op moet, maar de verschillende producenten praten niet met elkaar. Het zou enorm helpen als de EU een standaard wijnfles verplicht stelt aan wijnproducenten.”
Hoe maak jij duurzame verpakkingen van wijn?
“We gebruiken geen tape meer om onze dozen dicht te plakken maar oplosbare lijm. Ook proberen we zo min mogelijk inkt te gebruiken voor de dozen en gebruiken we gerecycled papier. Verder hebben we de kurken vervangen door aluminium schroefdoppen. Onze ervaring is dat een aluminium dop de fles beter afsluit, waardoor de smaak langer goed blijft dan bij kurk. De consument was in het begin terughoudend, maar wijn met een kurk kan een beetje muf gaan smaken, zeker als die wat langer staat.”
Wat vindt de consument van wijn in statiegeldflessen?
“Ik ben bang dat maar weinig consumenten weten dat er verschil is in milieu-impact tussen een statiegeld glazen fles of een reguliere glazen fles. En ik denk dat dat een nog kleiner deel zich hier druk om maakt. Wij krijgen er tenminste nooit vragen over van de consument. Wel over of de wijn biologisch is en over de hoeveelheid suiker in de wijn. Fabrikanten en supermarkten staan ook niet te trappelen om statiegeld op wijnflessen in te voeren. Maar je maintiendrai.”
Wist jij dat er verschil is in de milieu-impact van een statiegeld glazen fles en een reguliere glazen fles? En wat vind jij van het idee om statiegeld op wijnflessen in te voeren? Praat mee op de Facebook pagina van Zootje Geregeld!