Skip to: Wat voor koffiedrinker en –weggooier ben jij?

Zootje Geregeld website

Start jij je dag het liefst met een kopje koffie? Je bent niet de enige: Nederland kent heel wat koffieliefhebbers. We drinken gemiddeld zo’n 4 kopjes koffie per dag. Dat betekent dat er dagelijks ook aardig wat ‘koffie afval’ in de prullenbak verdwijnt. Denk aan koffiecups, koffiepads, koffiefilters en koffieprut. Zo veel verschillende manieren om koffie te drinken en evenzoveel verschillende manieren om het goed weg te gooien. In welke afvalbak gooi jij het als je bakkie op is? Lees verder en ontdek hoe jij als koffieliefhebber jouw koffie afval het beste kunt weggooien.

1. Je drinkt filterkoffie

Ben jij fan van filterkoffie? Dan kun je de gebruikte filter met koffieprut erin weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op je eigen composthoop. Door het in de groene bak te gooien, krijgt je koffieprut weer een nieuwe bestemming: er wordt compost van gemaakt. Landbouwers gebruiken compost om de bodem te verbeteren waarop ze groenten en fruit telen. En gooi je het op je eigen composthoop, dan kun je het in jouw eigen tuin gebruiken voor je planten. Zo is je afval meer waard! Meer weten over hoe compost gemaakt wordt? Lees het interview met groenverwerker Orgaworld op Zootje Geregeld.

2. Je drinkt koffie uit cups

Je kunt gebruikte koffiecups het beste weggooien bij het restafval of je kunt de cups inleveren. Gebruikte cups kun je bijvoorbeeld inleveren bij Blokker voor recycling. Sommige merken (Nespresso, l’Or) hebben een eigen inzamelsysteem en recyclen de cups. Je kunt hun cupjes opsturen of bij de winkel inleveren. Bestel je nieuwe cups? Dan kun je de gebruikte cups vaak ook meegeven aan de bezorger. Daarnaast zijn er een aantal merken (Peeze, FairTrade) met composteerbare koffiecupjes. Deze cupjes horen ook bij het restafval en mogen niet in de biobak. Gooi ze ook niet op je eigen composthoop, want de cupjes vergaan niet snel.

3. Je gebruikt losse koffie of bonen

Als je koffiebonen zelf maalt of losse koffie gebruikt, dan kun je de koffieprut bij het gft of op je eigen composthoop gooien. Spoel de koffieprut niet door de gootsteen, want dit kan rioolproblemen veroorzaken. Wist je dat je ook koffieprut kunt gebruiken om je eigen oesterzwammen op te laten groeien? In deze handige video zie je hoe je dat doet. Drink je filterkoffie? Ook dan kun je de koffieprut gebruiken om oesterzwammen op te laten groeien. Je moet de koffieprut dan wel even uit het filter halen.

4. Je drinkt koffie uit pads

Start jij je dag het liefst met koffie uit pads? Dan kun je de gebruikte pads weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de koffiepads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg.

Meer weten over het weggooien van (koffie) afval? Check de Afvalscheidingswijzer.