Skip to: Brookjes, lekker tegen voedselverspilling

Zootje Geregeld website

Terug van eigenlijk nooit weg geweest: brookjes. Dat zijn koekjes die je bakt van oud brood. Brookjes maak je in een handomdraai. Ze zijn lekker én voorkomen dat je oud brood weggooit.

Meer mogelijk met brood

Jaarlijks gooien we 9,2 kg brood weg, dat is brood dat we hadden kunnen opeten. Dit komt neer op bijna 1 boterham per persoon per dag. Er zijn veel en  gemakkelijke manieren om brood verspilling te voorkomen. Bijvoorbeeld door het in te vriezen en steeds eruit te halen wat je die dag eet, dan wordt het nooit oud. Heb je toch oud brood, dan kun je er van alles van maken zoals wentelteefjes, croutons of paneermeel. En natuurlijk ook lekkere koekjes, de brookjes! Hieronder zie je hoe je brookjes kunt bakken:

Recept voor brookjes

Ingrediënten:
130 gram (riet)suiker
200 gram bruine basterdsuiker
250 gram plantaardige margarine of roomboter
2 eieren
1 theelepel vanille-extract
220 gram oud brood (in stukjes/kruimels)
1 theelepel kaneel
250 gram havermout
150 gram rozijnen

Brookjes maak je zo:

  • Meng de plantaardige margarine of (room)boter en suiker met de mixer luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en daarna het vanille-extract.
  • Voeg vervolgens het brood en de kaneel toe. Schep met een lepel de havermout erdoor en tenslotte de rozijnen.
  • Leg met een lepel het deeg op de bakplaat. Het is handig om hiervoor twee lepels te gebruiken, dan kun je de koekjes wat vorm mee geven.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 180 °C in het midden van de oven. En smullen maar!

Heb je meer oud brood, dan kun je de andere ingrediënten ook ophogen. En je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen, zoals noten, banaan, cranberries, appel enz.

Tips tegen voedselverspilling

Wat doe jij om het weggooien van brood te voorkomen? Heb jij tips voor het hergebruiken van oud brood? Of een leuke bestemming voor de korstjes die sommige kinderen laten liggen….. We zijn benieuwd! Deel je tips op de facebook pagina van Zootje Geregeld.