Voedselverspilling: we willen ons er niet schuldig aan maken, maar toch gooien we elk jaar per persoon gemiddeld zo’n 33 kilo goed voedsel in de afvalbak. What a waste! Met deze bewaartips én een extra beetje aandacht zorg je voor minder voedselverspilling.
1. Weet wat waar moet
Onze koude vriend in de keuken zorgt ervoor dat we veel voedsel langer kunnen bewaren. Maar sommige producten kun je juist beter niet in de koelkast bewaren, omdat er anders koudebederf optreedt. Tomaten, aubergines, paprika, komkommer en tropisch fruit kun je bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaren. Heb je een stuk van deze groente- of fruitsoorten aangesneden? Bewaar ze dan wél in de koelkast.
Aardappelen, knolgroenten en kolen kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren. Fruit en tomaten kun je ook beter niet in direct zonlicht zetten.
2. Deel je koelkast slim in
Stel je koelkast in op 4 graden, zo blijft je eten het langste goed. Leg kort houdbare producten vooraan: zo vergeet je ze niet. Rauwe producten, zoals vlees en vis, kun je het beste onderin je koelkast zetten, boven de groentelades. Daar is het namelijk het koudst. Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten.
3. Bewaar je kliekjes
We doen het allemaal wel eens: (iets) te veel koken waardoor je eten overhoudt. Zonde om het kliekje dan weg te gooien toch? Restjes kun je namelijk nog twee dagen bewaren in een goed afgesloten bewaarbakje in de koelkast. Zo voorkom je dat er lucht bijkomt, waardoor het kliekje minder snel bederft. In de vriezer zijn kliekjes nog langer houdbaar.
Producten op olie, zoals feta en zongedroogde tomaatjes, kun je na openen nog enkele weken bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor jam en zure producten, zoals augurken en zilveruitjes. Het Voedingscentrum heeft een handige bewaarwijzer waarmee je kunt zien hoe lang én waar je geopende producten het beste kunt bewaren.
4. Ken het verschil tussen de TGT- en THT-datum
Op de verpakking van een product vind je vaak een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) of een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Bij producten met een THT-datum of producten zonder datum kun je vaak zelf nog bepalen of je het kunt eten door goed te kijken en te ruiken. Producten met een TGT-datum moet je na die datum niet meer eten.
Bonustip: heb je overrijp fruit? Vaak kun je het nog in allerlei recepten verwerken. Van overrijpe bananen kun je bijvoorbeeld heerlijke bananenpannenkoeken maken.
5. Keep it cool
Twijfel je of een product wel of niet in de koelkast hoort? Kijk dan of het product in de supermarkt ook in de koeling ligt: als dat het geval is dan kun je het thuis ook in de koelkast bewaren. Uitzondering op deze vuistregel zijn eieren: deze kun je thuis beter in de koelkast bewaren, zodat ze langer vers blijven. Je kunt ook altijd even de verpakking checken!
Wat zijn jouw tips om eten langer goed te houden? Deel jouw ervaringen op het Facebook platform van Zootje Geregeld. Wil je meer tips tegen voedselverspilling? Dan kun je de hulp inroepen van de Verspillingsvrije coach Mila, die je een week lang via WhatsApp gratis tips, informatie en quizvragen stuurt.