Skip to: Een unieke wand in huis? Maak je eigen behang van een mooi boek

Zootje Geregeld website

Jet werkt als eclectisch en duurzaam interieurstylist met hart voor een kleinere footprint. Ze maakt in haar ontwerpen graag gebruik van duurzame materialen, vintage vondsten en lokale ambachten. En creatief is ze zeker! In haar eigen huis heeft ze een wand volledig behangen met mooie prenten uit een boek. Dit geeft een persoonlijke en unieke sfeer en is makkelijk zelf te doen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt!

Behang gemaakt van een boek met vaas en zonnebloem en lamp.Foto: Rene Mesman

Do It Yourself stappenplan

Benodigdheden

  • Boeken die je mag versnijden
  • Behangplak
  • Blokkwast
  • Stanleymesje
Boek waar bladeren uit zijn gesneden om behang van te maken.

Stap 1
Bereken de oppervlakte van de muur en meet de afmetingen van de bladzijdes. Dan kun je namelijk globaal uitrekenen hoeveel losse pagina’s je nodig hebt. Wil je dat het een doorlopend verhaal wordt, dan zul je dezelfde boeken moeten hebben; de achterkant van een pagina zie je namelijk niet meer na het opplakken.

Stap 2
Check de ondergrond van je muur. Als deze heel donker is of een felle kleur heeft, dan is het raadzaam om er vooraf even met de witkwast overheen te gaan zodat het niet doorschijnt. Laat dit drogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 3
Met een mesje snijd je de benodigde pagina’s uit het boek los. Dan kan het behangen beginnen!

Stap 4
Met een flinke blokkwast smeer je de bovenste rand van de muur in met behangplak. Zo werk je vanuit een hoek van boven naar beneden. Je plakt steeds een pagina en dan smeer je de behanglijm ook over de geplakte pagina heen. Daardoor trekt de pagina goed strak en krijgt de muur een beschermend laagje. Het is in een paar uurtjes gedaan en het effect is verrassend leuk.

Pagina uit boek met grote behang kwast

Tip van Jet

Kies voor maatwerk gemaakt door een timmerman bij jou in de buurt. Meubels gemaakt van lokaal, massief hout van bijvoorbeeld eiken zijn prachtig en vaak degelijk gemaakt waardoor het langer meegaat. Beter dan verlijmd MDF of ander plaatmateriaal. Een duurzame keuze in veel opzichten!

Behang gemaakt van een boek in kinderkamer. Ballon lamp en speelgoed.Foto: Rene Mesman

Vermelding

Jet van der Graaf, eclectische & duurzame interieurs
www.jetvandergraaf.nl
@jet.vandergraaf