Steeds vaker zag Stef Hoitink in het buitengebied van de Achterhoek zwerfafval liggen. In 2018 besloot hij zijn handen uit de mouwen te steken en zelf zwerfafval te rapen. Dat deed hij naar het voorbeeld van Dirk Groot, de Zwerfinator uit Purmerend. In deze TrashTalk vertelt de ‘Achterhoekse zwerfinator’ Stef meer over zijn missie.
Waarom ben je als ‘Achterhoekse zwerfinator’ aan de slag gegaan?
“Tijdens fietsritten zag ik het zwerfafval toenemen in de bermen van het buitengebied. Door te laten zien dat je zooi van anderen opruimt, hoop ik anderen te inspireren en te motiveren. Goed voorbeeld doet volgen. De Achterhoek is hoofdzakelijk mijn werkgebied, daarom noem ik mijzelf de Achterhoekse Zwerfinator. In de zomer raap ik het zwerfafval in mijn Achterhoek fietspak. Ik maak sport van zwerfafval rapen. Ik noem het Pliken, een verbastering van plastic, blik en biken.”
“Tijdens het fietsen kom ik van alles tegen: van blik tot koekverpakkingen en van sigaretten pakjes tot glazen flessen. Zulk zwerfafval zorgt voor problemen: blik veroorzaakt bijvoorbeeld dierenleed als het via de wei in het veevoer terecht komt. Soms belandt zulk afval bewust in de natuur, maar het kan ook onbewust gebeuren, bijvoorbeeld doordat de wind het afval meeneemt tijdens het leeg maken van de kliko’s. Door je plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd-afval) in vuilniszakken te doen en vervolgens in de kliko te stoppen, voorkom je dat los plastic wordt meegenomen door de wind tijdens het leeg maken van de kliko’s.”
Wat doe je met al het verzamelde zwerfafval?
“Het zwerfafval stop ik in de rugzak tot deze vol is. Daarna leeg ik mijn rugzak bij een afvalbak in de gemeente waar ik afval heb geraapt. Van het zwerfafval maak ik bij de afvalbak een GPS-foto. In 2020 ben ik gestart met het vastleggen in Litterati. Een app, waarin ieder individueel stuk zwerfafval wordt vastgelegd. Aan de hand van deze app kunnen bijvoorbeeld lokale overheden en bedrijven zien waar veel zwerfafval ligt. Ook kunnen producenten van het afval op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken.”
Wat is het gekste ‘zwerfstuk’ dat je ooit ben tegengekomen?
“Ik kom echt van alles tegen onderweg: van aanstekers tot fietslampjes en van condooms tot zwangerschapstesten. Het gekste wat ik tot nu toe ben tegengekomen is een setje butpluggen. Waarschijnlijk wilde iemand een ander blij maken, maar viel het cadeau niet in goede aarde.”
Wat denk jij dat ervoor nodig is om het zwerfafval in Nederland te beperken?
“Statiegeld op alle verpakkingen die nu veel als zwerfafval worden gevonden. Wat je ziet is dat dit vaak verpakkingen zijn van producten die je buiten of op straat kunt eten, drinken of roken.”
Wat is je volgende stap?
“Door mijn werk in de afvalsector kom ik steeds meer te weten over afval en de verwerking ervan. Voor ons zijn het grondstoffen om weer nieuwe producten van de maken. Mijn volgende stap is voorlichting geven in het voortgezet onderwijs. Ik zie op veel routes van de naar school gaande jeugd de energiedrank blikken, chipszakken, koekverpakkingen en rookwaar liggen. Vandaar dat ik hier meer aandacht aan wil gaan geven in de vorm van presentaties.”
Wat is jouw gouden tip voor onze lezer?
“Dagelijks zien we veel ellende in de wereld voorbij komen in het nieuws. Ik hoor veel mensen zeggen “wat maken ze er toch een bende van”, maar je ziet niet gauw dat mensen er zelf iets aan doen. Ik maak sport van zwerfafvalrapen. Verbeter de wereld begin bij jezelf!”