Skip to: Plandel je mee met de Plandelman?

Zootje Geregeld website

Plandelen. Het is niet voor iedereen een bekend woord, maar Anton Damen doet het dagelijks. Het is een combinatie van plastic rapen en wandelen. Anton begon ooit met het rapen van drie stukjes zwerfafval per dag, maar inmiddels is de ‘Plandelman’ verslaafd. Op 26 augustus organiseert hij, samen met een heleboel andere opruimhelden, de tweede Utrechtse Plandeldag. In deze TrashTalk vertelt Anton over deze nieuwe editie van de Plandeldag en wat er zo mooi is aan Plandelen.

De Plandelman aan het plandelen met andere opruimhelden

Wat is de Plandeldag precies?

“Een dag waarop alle opruimhelden van Utrecht in actie komen en gezien worden! Er zijn al ontzettend veel mensen die afval rapen, maar ze worden zelden op heterdaad betrapt. Met de Plandeldag gaan we massaal de straat op. Een plandelheld krijgt in z’n eentje al veel gedaan, maar als we allemaal massaal de straat op gaan, is de impact enorm.”

Hoe is de Plandeldag begonnen?

“Ik begon ooit met kleine plandelingen in mijn eigen wijk. Ik geloof echt in het lokale, in het verzorgen van je eigen straatje van je eigen wijk. Maar het is ook leuk om uitwisseling te hebben, om te horen wat er speelt in andere wijken en van elkaar te leren.”

“Vorig jaar bestond Utrecht 900 jaar. Toen leek het me een mooi eerbetoon om samen op één dag 900 straten schoon te krijgen. In totaal deden er bijna 1000 mensen mee. En alhoewel ik me echt op Utrecht had gericht, kreeg ik bijvoorbeeld ook een berichtje van iemand uit Purmerend. Hij bleek een bevlogen rapper te zijn en heeft vervolgens een rap over plandelen gemaakt.”

Aftermovie van de eerste Plandeldag, met de Plandelman Rap.

Wat verwacht je van de Plandeldag dit jaar?

“Ik hoop dat we 2000 straten gaan halen, maar dat is niet het doel. Het doel is dat mensen lol hebben. Dat ze erachter komen hoe fijn het is om je eigen omgeving op te ruimen en hoe blij je ervan wordt. En mensen die iets anders te doen hebben, zien dat anderen bezig zijn en kunnen ze aanmoedigen. Ook dan doe je mee aan de Plandeldag!”

“Het doel is dat mensen lol hebben. Dat ze erachter komen hoe fijn het is om je eigen omgeving op te ruimen en hoe blij je ervan wordt.”

Hoe kan ik meedoen?

“Door gewoon de straat op te gaan en afval te gaan rapen! Ook al doe je het maar 10 minuten, dan heb je nog steeds een bijdrage geleverd. Je kan een mailtje sturen naar info@plandelen.nl, dan krijg je informatie over het programma en sta je vooraan bij het uitdelen van voor de plandelspullen. En je kan ook meer informatie vinden op www.plandelen.nl/utrecht!”

Heb je tips voor mensen die zelf een Plandeldag willen organiseren?

“Het werkt het beste als je al een beetje een voedingsbodem hebt, als je al een groep hebt die opruimt. Ik begon zelf ook gewoon een keer door een datum te roepen, dan zie je wel wie erop afkomt. Er kwam elke keer een groepje op af! En als er niemand was gekomen, dan was ik sowieso gegaan, want in je eentje maak je ook al impact. Het moet groeien, geef niet na één keer op!”

Wat is het meest bijzondere wat je ooit bent tegengekomen?

“We hebben laatst een keer een kunstgebit gevonden op een Plandeldag. Ik vind ook heel vaak speentjes, dat zijn eigenlijk erg mooie voorbeelden. Er wordt wel eens gemopperd over plandelen, mensen zeggen dan iets in de trant van “ik gooi nooit wat op de grond, dus het is niet mijn probleem”. Maar de kunstgebitten en speentjes laten zien dat mensen ook wel eens wat verliezen, dat hoeft iemand helemaal niet expres te doen. Ik heb ook al zo vaak pinpassen en OV kaarten gevonden.”

“Je hoeft het niet heel groots te maken. Begin met die drie stukjes afval per dag. Die heb je zo, en dan heb je al een goed gevoel.”

Wat wil je meegeven aan de lezers?

“Kom lekker meedoen! Het maakt niet uit waar of wanneer, of je meedoet met de Plandeldag of niet. Er zijn 365 plandeldagen in een jaar. Doe het met een brede glimlach, dat is zo aanstekelijk, dat anderen het ook gaan doen. En je hoeft het niet heel groots te maken. Begin met die drie stukjes afval per dag. Die heb je zo, en dan heb je al een goed gevoel.”

De plandelman afgebeeld als superheld