Skip to: Zo straal je in een duurzame kerstoutfit

Zootje Geregeld website

Een chique kerstjurk, foute kersttrui of opvallende stropdas: met kerst halen we alles uit de kast. Vaak kan de feestelijke kerstoutfit van vorig jaar nog prima een jaar mee. Wil je toch iets nieuws? Dan zijn er genoeg duurzame opties. Zootje Geregeld deelt vier tips voor een groene kerstoutfit.

Tip 1: check je eigen kledingkast

Neem jouw garderobe onder de loep: grote kans dat er nog een mooie kerstoutfit van vorig jaar in de kast hangt. Ook een feestelijke outfit zonder kerstlook kun je prima dragen tijdens de feestdagen. Vind je dat toch iets te saai? Dan kun je de outfit ook een upgrade geven. Combineer  jouw jurk bijvoorbeeld met een zilveren of gouden riem of lint, draag er een chique blazer bij of maak de outfit extra sprankelend met mooie sieraden.

meisje kijkt naar rode feestjurk

Tip 2: leen of ruil bij vrienden of vriendinnen

Heb je niks feestelijks in de kast hangen? Dan kun je kijken of je iets kunt lenen van een vriend of vriendin. Ook een leuk idee: doe mee aan de Clothing Loop bij jou in de buurt! De Clothing Loop is een laagdrempelige manier om kleding met elkaar te ruilen. Een groepje mensen dat bij elkaar in de buurt woont, geeft via een logische route tassen met kleding aan elkaar door. Je past de kleding thuis op je gemak, haalt de items eruit die je leuk vindt en stopt kledingstukken erin waar je een ander blij mee wilt maken. Wie weet zit jouw feestoutfit hier wel tussen!

vrouw past feestoutfit voor spiegel

Tip 3: leen een bijzondere jurk van een kledingbibliotheek

Ben je echt op zoek naar een unieke en chique outfit, maar wil je deze niet kopen omdat je hem maar één keer draagt? Dan kun je ook eens een kijkje nemen in een kledingbibliotheek. Voor bijzondere jurken kun je bijvoorbeeld terecht bij LENA the fashion libraryKledingbieb Gaia en Outfit Library LESS. Door kleding te lenen in plaats van nieuw te kopen, bespaar je een hoop grondstoffen.

vrouw leent kerstjurk met glitters

Tip 4: scoor een unieke outfit in vintage- of kringloopwinkels

Wil je toch iets ‘nieuws’ aanschaffen? Neem dan een kijkje in een vintage- of kringloopwinkel bij jou in de buurt. Veel tweedehands winkels hebben een aparte afdeling met feestkleding. Tweedehands kleding kopen in plaats van nieuwe kleding is beter voor je portemonnee en voor het milieu.

In de kringloopwinkel is voor elk wat wils:
van gekke kersttruien tot mooie chique jurken.

Online kun je ook goed tweedehands shoppen! Je kunt terecht op diverse platforms: denk bijvoorbeeld aan verschillende Facebookgroepen, de app Vinted of websites zoals Marktplaats. Als je op zoek bent naar een designer outfit, dan kun je ook eens een kijkje nemen op The Next Closet. Het liefst koop je natuurlijk iets in de buurt, want een autorit doet de milieuwinst van jouw tweedehands aankoop weer teniet. Een pakket kun je het beste met de fiets of lopend ophalen bij een afhaalpunt in de buurt. Dat is een milieuvriendelijke optie: de bezorger kan zo meer pakketten op één punt afleveren in plaats van meerdere adressen af te moeten rijden. 

man en vrouw in tweedehands foute kersttrui bij kerstboom