Skip to: 6x handige ideeën met lege plastic flessen

Zootje Geregeld website

Plastic flessen en verpakkingen zijn er in alle soorten en maten. Denk aan shampooflessen, plastic melkpakken, waterflesjes en verpakkingen van wasmiddel. Vaak gebruiken we de flesjes één keer en gooien we ze daarna bij het plastic afval. Maar wist je dat je ze op heel veel manieren kunt upcyclen? Ontdek hieronder wat je allemaal kunt met plastic flesjes en verpakkingen.

1. Plantenhanger voor buiten

Verticaal tuinieren is helemaal hip. Mensen met een balkon of kleine tuin hebben op deze manier toch veel groen om zich heen. Wist je dat je van plastic flesjes zo’n verticale tuin kunt maken? Knip de onderkant van een plastic fles af en hang de fles omgekeerd op aan een touw, met de dop naar beneden. Hang aan ditzelfde touw meerdere flesjes onder elkaar. Vul de flesjes met aarde en een plant naar keuze. Door gaatjes te prikken in de dop kan het teveel aan vocht makkelijk eruit lopen. Geen zin om uitgebreid te knutselen? Je kunt het onderste gedeelte van een plastic fles natuurlijk ook gewoon als plantenpot gebruiken.

2. Fles als handige mobielhouder

Met deze DIY mobielhouder is geen oplaadsnoer meer te kort. Je leest hier hoe je met simpel knipwerk van een oude shampoofles zo’n smartphone houder maakt. Hierdoor hoef je je mobiel niet meer op de grond te leggen. Handig, want zo voorkom je dat iemand erop gaat staan.

3. Opberger voor waardevolle spullen

Wil jij je waardevolle spullen veilig opbergen tijdens het zonnebaden? Maak dan een lege zonnebrandfles schoon en verstop hier je sleutels en geld in. Het beschermt  je spullen tegen zand, spetters en diefstal. Althans, als de dief niet op zoek is naar een fles zonnebrand natuurlijk 😉

4. Plastic kweekpotje

Eerder lieten we al zien dat je van een wc-rolletje een kweekpotje kunt maken. Ook plastic flessen tover je zo om tot een handig bakje om zaadjes in te planten. Leg bijvoorbeeld een plastic melkpak op zijn kant en knip de bovenkant open met een schaar. Vul de fles met aarde en zaadjes, et voila: je eigen kweekpotje.

5. Schenkfles voor pannenkoekenmix

Pannenkoeken: veel mensen zijn er dol op. Helaas kan het bakken van pannenkoeken soms een hoop geklieder opleveren. Schep jij pannenkoekenmix ook altijd met een grote lepel in de pan? Je voorkomt geknoei door de mix te schenken vanuit een fles in plaats van een lepel. Maak een lege fles met tuitje (bijv. een ketchup fles) schoon en vul deze met het beslag. Je kunt nu de mix makkelijk door het schenkgaatje in de pan gieten.

6. Fles als blik of schepje

Heb je wel een stoffer, maar geen blik? Dan kun je uit een grote lege fles (met handvat) een blik op maat knippen. Of gebruik het blik als schepje in de tuin. Een grote lege fles wasmiddel is hier bijvoorbeeld goed geschikt voor.

Op zoek naar meer ideeën met lege verpakkingen en oude spullen? Je kunt hier meer lezen over het upcyclen van glazen flessen, het hergebruik van oude tennisballen en in dit artikel geven we je nog een heleboel andere tips om oude spullen nieuw leven in te blazen.