Skip to: Dit kun je doen met je oude spullen

Zootje Geregeld website

In de zomervakantie is er eindelijk tijd om je huis eens een flinke opruimbeurt te geven. Grote kans dat je dan spullen tegenkomt die je eigenlijk niet meer gebruikt. Er zijn allerlei manieren om er iets anders van te maken. Benieuwd wat je kunt doen met dat ene uitgelezen boek of dat oude kastje? Check dan de tips hieronder.

Upcycle en pimp je oude spullen

Wist je dat je oude materialen en spullen op veel manieren nieuw leven in kunt blazen? Een oud kastje kun je met een likje verf en nieuwe knoppen omtoveren tot een echt blikvanger. Of maak er een mini-keukentje van waar kinderen mee kunnen spelen. Heb je nog een oude pallet in de tuin of garage staan? Dan kun je deze ook omtoveren tot moestuinbak of insectenhotel. Zo zijn er heel veel manieren om oude spullen een tweede leven te geven. Neem eens een kijkje op Pinterest, daar vind je ontzettend veel leuke ideeën.

caféstoelen bij tafel

Geef je spullen weg

Natuurlijk kun je ook iemand anders blij maken met jouw oude spullen. Heb je nog een oud bureau staan? Misschien is het wat voor je neefje die net op kamers gaat. Of heb je nog een mooie broek in de kast hangen die je zelf niet meer draagt? Organiseer een kledingruil met vriendinnen. Je kunt je spullen ook naar een weggeefwinkel brengen waar andere mensen gratis jouw spullen kunnen ophalen. Of plaats een minibieb met oude boeken en spullen in je voortuin.

Ook online zijn er veel lokale platforms en communities waar je je spullen gratis aan kunt bieden. Op Facebook vind je ‘gratis af te halen’ pagina’s bij jou in de buurt en bij de weggeefhoek kun je zelf een advertentie plaatsen.

Een andere optie is om je spullen naar de kringloopwinkel te brengen, zodat ze een nieuw plekje krijgen bij iemand anders in huis. Een kringloopwinkel is anders dan een weggeefwinkel: in de kringloop hangt er in de meeste gevallen wél een prijskaartje aan de spullen en betalen mensen dus voor de spullen die zij kopen.

Verkoop je spullen (online)

Je kunt je spullen ook (online) verkopen. Zo verdien je er zelf nog wat aan. Je kunt je spullen bijvoorbeeld plaatsen op Marktplaats. Denk aan kinderkleding, oude meubels of een fiets die voor jou te klein is. En ook spullen zoals (computer)spelletjes zijn goed verkoopbaar via Marktplaats.

oude lp platen

Laatste bestemming

Houd je nog spullen over die echt niemand meer wilt hebben? Of zijn je kapotte apparaten niet meer te maken? Dan is de laatste bestemming vaak de afvalbak of milieustraat. Zorg dat je je spullen op de juiste manier weggooit, zodat de materialen gerecycled kunnen worden. Op de Afvalscheidingswijzer zie je waar je je oude spullen het beste kunt weggooien.