Skip to: Dit kun je doen met je oude spullen

Zootje Geregeld website

We ruimen de laatste tijd massaal ons huis op, nu we meer thuis zitten. Veel mensen brengen vervolgens hun oude spullen naar de kringloop. Goed dat we deze niet laten verstoffen op zolder, maar het leidt wel tot overvolle kringloopwinkels. Gelukkig zijn er nog veel andere manieren om je oude spullen een tweede leven te geven. Benieuwd wat je kunt doen met dat ene uitgelezen boek of dat oude tafelzeil? Check dan de tips hieronder.

upcycle fles

Upcycle en pimp je oude spullen

Maak van een saai voorwerp een echte blikvanger door oude spullen te upcyclen. Zo kun je een voorwerp dat je niet meer gebruikt weer handig of decoratief inzetten. Maak bijvoorbeeld van een oud tafelzeil je eigen zadelhoes of upcycle een saaie glazen fles tot leuke kaarsenhouder. Geef de gepimpte spullen een nieuw plekje in je huis en vrolijk je woonkamer op. Op zoek naar meer inspiratie? Pinterest staat boordevol leuke upcycle ideeën. Ook in het boek ‘Van zooi naar mooi’ vind je originele tips om spullen te upcyclen.

Geef je spullen weg

Natuurlijk kun je ook iemand anders blij maken met jouw oude spullen. Heb je nog een oud bureau staan? Misschien is het wat voor je neefje die net op kamers gaat. Of heb je nog een mooie broek in de kast hangen die je zelf niet meer draagt? Organiseer een kledingruil met vriendinnen. Je kunt je spullen ook naar een weggeefwinkel brengen waar andere mensen gratis jouw spullen kunnen ophalen. Of plaats een minibieb met oude boeken en spullen in je voortuin.

Ook online zijn er veel lokale platforms en communities waar je je spullen gratis aan kan bieden. Op Facebook vind je ‘gratis af te halen’ pagina’s bij jou in de buurt en bij de weggeefhoek kun je zelf een advertentie plaatsen.

oude lp platen

Verkoop je spullen (online)

Een andere optie is om je spullen (online) te verkopen. Zo verdien je er zelf nog wat aan. Je kunt je spullen bijvoorbeeld plaatsen op Marktplaats, eBay of Bol.com. Denk aan oude meubels of een fiets die voor jou te klein is. En ook spullen zoals (school)boeken en oude LP’s zijn goed verkoopbaar via Marktplaats en Bol.com.

Laatste bestemming

Houd je nog spullen over die echt niemand meer wilt hebben? Of zijn je kapotte apparaten niet meer te maken? Dan is de laatste bestemming vaak de afvalbak of milieustraat. Zorg dat je je spullen op de juiste manier weggooit, zodat de materialen gerecycled kunnen worden. Op de Afvalscheidingswijzer zie je waar je je oude spullen het beste kunt weggooien.